Засякоха неутрино за първи път по време на чисто нов експеримент в ЦЕРН

Най-накрая физици от ЦЕРН успяха да засекат неутрино – може би най-енигматичните частици в цялата Вселена. Неутрино са изключително леки и нямат заряд – т.е. рядко си взаимодействат. Изследването на онези, образувани от най-мощните ускорители на света, ще хвърли повече светлина върху тяхната природа.

Физиците публикуват своето откритие във Physical Review D. На практика това е първият път, в който наблюдаваме неутрино в ускорител за частици. Детекторът, наречен FASTER, успя да засече едва шест по време на пилотните си тестове през 2018 г.

„Преди този проект не бяха откривани следи от неутрино в ускорител на частици – коментира професора по физика и астрономия Джонатан Фенг, съавтор на научния труд и един от ръководителите на колаборацията FASTER. – Забележителният пробив представлява стъпка напред по отношение на по-доброто ни разбиране на тези енигматични частици, както и на ролята им във Вселената.“

източник: obekti.bg

Вижте още:

България ще снабдява ЦЕРН с компютри

ЦЕРН ще осветли тъмната материя

В детектора на ЦЕРН откриха нова частица – пентакварк

ЦЕРН ще строят нов суперколайдер

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.