Магнитните полюси на Слънцето се обръщат

сМагнитното поле на Слънцето скоро ще смени полярността си, изяснили са учените от НАСА. Изследователите са стигнали до този извод, след като анализирали данните от слънчевите обсерватории.

Причини за паника няма, успокояват експертите – това се случва всеки път, когато звездата се окаже в пика на 11-годишния цикъл на активност.

Според учените Слънцето вече е близо до момента, когато магнитните му полюси ще сменят местата си.


„Изглежда, има не повече от три-четири месеца до пълната инверсия. Тази промяна ще предизвика вълнови ефект по цялата Слънчева система”, казва специалистът по физика на Слънцето Тод Хоксем от Станфордския университет, цитиран от РИА Новости.

Слънчевата активност се подчинява на 11-годишен цикъл. В периода на максимума активност на Слънцето значително по-често има изригвания, повяват се „коронални дупки” – области с повишена скорост на слънчевия вятър – и изхвърляне на плазма, което става причина за магнитни бури на Земята. В пика на слънчева активност северният и южният магнитен полюс сменят местата си.

„Полярното слънчево магнитно поле отслабва, снижава се до нула, а след това се появява отново, но вече с обратна полярност – това е нормален елемент от слънчевия цикъл”, казва Фил Шерер от Станфорд.

Сега данните от слънчевите обсерватории показват, че полукълбата на Слънцето се движат несинхронно към това „превключване” – Северният полюс вече проявява признаци на готовност, Южният го догонва. „Скоро и двата ще сменят полярност и ще започне втората половина на 24-тия слънчев цикъл”, заключава Шерер.

инфо: http://infoobzor.net

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.