Затварят музеи заради подменени експонати

1

Снимка: bnews.bg

Това съобщи д-р Щерьо Ножаров, който представи изследване за иманярството в България и ниската степен на противодействие на държавата на кражбата на културни ценности.

Ножаров не каза кои са тези музеи и къде се намират. Той обаче обяви, че инспекторатът към културното министерството, който разполага с шест 6 регионални дирекции из страната, има нула производства. „Създаден беше е по времето, когато Вежди Рашидов беше министър на културата, и уж тръгна добре“, допълни експертът.


И.д. шефът на инспектората към МК Димитрийка Добрева – Ангелова отказа да съобщи пред BNews кои са затворените музеи.
По телефона пред BNews тя каза, че в момента началникът на отдел „Недвижимо наследство“ отсъства, освен това имат съвместни проверки с полицията и най-важното – всяко питане трябва да мине пред пресцентъра на министерството.

BNews научи, че операцията по проверка на музейните фондове от експерти на инспектората и полицията тече и в момента.  Най-голям брой за затворените музеи в Пернишко и по посока на Трън. За да се стигне до пускане на кепенците, това означава, че не отделни вещи, а масово музейните експонати са сменени с фалшиви.

инфо: bnews.bg

Вижте още: 

НИМ КРИЯТ СЪКРОВИЩЕ ПОД 3 ТОНА ВЪГЛИЩА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 76 ГОДИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.