Защо вкусът на водата се променя за една нощ?

pixabay.com

На всеки му се е случвало – лягате си с чаша прясно налята чешмяна вода до леглото. Но на сутринта вкусът й е… просто не както трябва. Тежък, „остарял“, дори мазен според някои. Разликите във вкуса са толкова дребни и трудни за описване, че някои хора твърдят, че подобно нещо въобще не съществува. Вярно ли е? Да потърсим помощта на учените…

„Знам за какво говорите – коментира Сюзън Ричардсън, химик в Университета на Южна Каролина пред Wired. – Интересното е, че проучвам питейната вода вече 26 години и досега никой не ми беше задавал този въпрос. Никой не обсъжда тези най-простички неща.“

Все още никой не е публикувал и научен труд, посветен на тази тема (поне доколкото ни е известно). Но Ричардсън и нейните колеги решават да разберат защо вкусът на водата се разваля за една нощ. Или поне да ни дадат най-вероятните отговори на въпроса.

Най-големият фактор според Ричардсън е индиректен и е свързан с температурата. „Като студената и топлата бира“, коментира тя. Колкото по-дълго се намира една бира извън хладилника, толкова повече нейният кисел вкус ще излиза на преден план. Чешмяната вода идва от тръби под земята, където принципно е по-студено. А повечето от нас я пият с лед.

Когато температурата на водата достигне стайната, нейният аромат и букет, така да се каже, наистина разцъфва. „Когато охладите нещо наистина много, вкусовите ви рецептори престават да работят както трябва“, коментира водният сомелиер Мартин Рийс. Ние често използваме „вкус“ разговорно, когато имаме предвид „миризма“. А миризмата е функция от молекули, гъделичкащи клетките в носовете ни. Колкото по-топла е напитката, толкова по-бързо отскачат молекулите и съответно – толкова по-натрапчив е ароматът. Рийс винаги пробва вкуса на водите при стайни температури. Той ни препоръчва да пием вода, охладена до 15 градуса по Целзий.

Температурата обаче не единственият фактор. В ситуацията участва и известна доза химия.

Ако сте отглеждали успешно рибики, най-вероятно сте оставяли чешмяната вода да престои за известно време, за да позволите на хлора да се изпари. (Не сте го правили? Може би в това се корени неуспехът ви.) ВЕЦ-овете добавят хлор, за да унищожават потенциално вредните патогени. Този елемент е летлив и бързо се изпарява във въздуха. „Малко хлор към водата я кара да изглежда освежаваща“, коментира Ричардсън.

Разтворените газове също играят роля във вкуса. Когато водата престоява, малки количества въглероден диоксид се разтварят в нея. Това води до образуването на въглеродна киселина, която може да понижи с една идея нивото на pH (киселинност). Малки количества газове, като ацетон, алдехид и др., могат също да се разтворят. „Много е трудно да запазите една проба вода прясна за дълго“, допълва Ричардсън. Дори 30 минути са достатъчни, за да се „замърси“. „В лабораторията това буквално ме побърква“, коментира изследователката, на която често й се налага да използва единствено и само абсолютно чиста вода в своите изследвания.

Температурата тук отново играе роля. Студената вода като цяло задържа повече разтворими газове. Освен това част от кислорода също може да изчезне от водата с течение на времето.

Ако обаче оставите водата си с цели дни, най-накрая и микробите ще се включат към уравнението.

 Водораслите образуват миришещи на пръст молекули, като например геосмин. А човешкото обоняние е особено чувствително към тях. Именно геосминът придава и специфичния аромат, който се носи във въздуха след силен дъжд.

В края на краищата – ако вашата вода престои за една нощ, със сигурност няма да стане вредна за пиене. Просто вкусът й леко ще се промени. А вече знаете и защо това се случва.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Morkadis

Музиката подобрява вкуса на храната ни

Как доматите загубиха вкуса си

Какви са на вкус имената на хората?

Бактериите формират вкусовете ни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.