Защо ни спохождат странни сънища

сънЧесто, събуждайки се сутрин, не можем да си спомним какво ни се е присънило през нощта. Но понякога все пак успяваме да си припомним откъси или общата атмосфера на съня.

Не са рядкост случаите, в които нещата, виждани насън, ни се струват нереални и дори абсурдни, като например гигантски говорещи животни или вити стълби, от които падаме надолу.

Ако се вярва на наскоро проведено изследване, публикувано в сп. Dreaming, нашите съновидения стават толкова по-странни, колкото по-дълго спим. Веднага щом човек легне да спи, му се присънват образи като цяло основани на реални събития. Но след изминаването на няколко часа нашите съновидения обикновено стават все по-противоестествени и парадоксални.

„Открихме, че странността на съдържанието на съновиденията нараства от ранна до късна нощ – казва д-р Хосе Малиновски, преподавател по когнитивна психология в университета на Бедфордшир във Великобритания. – Такива по-късни сънища се явяват по-емоционални.“


За експеримента били избрани 16 доброволци, които били наблюдавани две нощи. Изследователите будели участниците в експеримента в различно време през нощта и фиксирали сънуваното от тях. Всеки участник бил буден около четири пъти за нощ. Сутринта те отново съобщавали какво им се е присънило през изминалата нощ.

Свързани ли са съновиденията с реалността, или са пресилен феномен, но д-р Малиновски определено е сигурен, че сънищата са своеобразна „зона на сигурност“, с чиято помощ спящият човек решава своите проблеми и изяснява лични въпроси.

„Сънищата са за нас начин да проникнем в същината на неосъзнатите си чувства и емоции, които може да са били изтласкани в подсъзнанието. Освен това сънищата често ни дават ключ към решаването на определен проблем, с който не сме могли да се справим по време на бодърстване“, смята Малиновски.

Докторът също прибягва до особена терапия – лечение със сън, което помага на пациентите по-добре да изучат своята психика и подсъзнание.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ПРЕКАЛЕНИЯТ СЪН ВРЕДИ НА МОЗЪКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.