Защо през XIX век в Индия над 5 млн. души губят живота си

глад

Големият глад в Индия в периода 1876-1878 г., известен още като „Гладът в Мадрас“ засяга по-голямата част от Южна Индия или територия от 670 000 кв. км., на която живеят 58 500 000 души, и отнема над 5.5 млн. живота.

Човек би предположил, че от части гладът идва вследствие на голямата суша, която унищожава посевите на индийците по платото Декан. Документи обаче показват, че износът на зърно от колониална Индия към Англия в този период е по 320 000 тона на месец.

Какво тогава води до високата смъртност? Големият глад се появява във време, в което въпреки изключително лошите условия британците започват да ограничават разходите за социални помощи за колониалните граждани.

При „Глада в Бихар“ от 1873-1874 г. високата смъртност е избегната,

чрез внос на ориз от Мианмар. За тези мерки обаче правителството по това време и губернатор сър Ричард Темпъл са обвинени в прекомерни и ненужни разходи за „благотворителност“.

Именно затова при втората голяма вълна на глад сър Темпъл, който вече е главен отговорник по делата на правителството около Глада в Мадрас, води политика за ненамеса в социалното положение на гражданите, увеличава износа на зърно, затяга стандартите за работа и ограничава размера на хранителните дажби.

В периода 1876 – 1878 г. в Индия умират 5.5 млн. души

Високата смъртност и обновената политика за „помощ и защита“ на населението довежда до приемането на кодекс за реакция в периоди на масов глад в Британска Индия през 1880 г.

След тежкият период голям брой от земеделските работници от Южна Индия емигрират в други тропическите британски колонии, където да работят в плантации.

Големият глад в Мадрас оставя своята следа в политиката на Индия

Много хора от управлението са недоволни от начина, по който се процедира по време на тежкия период. По-малко от десетилетие по-късно именно тези хора основават Индийски национален конгрес и дават началото на национализма в държавата.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Пресушиха река в Индия, но това, което откриха на дъното, изуми учените

Нежеланите дъщери на Индия

Това са най-кървавите империи в човешката история

10 000-годишни пещерни рисунки с извънземни и НЛО са намерени в Индия

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.