Защо „чукаме на дърво” за късмет?

юмрук

За някои хора просто самото споменаване, че нещо може да се обърка задейства почти инстинктивната нужда се почука на най-близката дървена повърхност, пише beu.bg. И с повторението на тази практика, тя се разпространява из целия свят, чукането на дърво (или „докосването дърво“, както се казва във Великобритания и Австралия) става едно от най-разпространените суеверия. Но защо за много хора този навик е станал застраховка за късмет?

Както при  всяко добро суеверие, точният произход на чукането на дърво се губи във времето, но има няколко общоприети теории за корените му.

Според древните езически вярваниядуховете и боговете са живели в дърветата, така че има смисъл и логика да почукаш на дърветата, когато искаш да призовеш тяхната защита. Предполага се, че първото почукване е било, за да привлече вниманието на боговете „, а второто почукване е за да се каже, благодаря.

Говори се, че по-късно християните приемат това суеверие от Езичницитеи, от своя страна, почукването започва да се използва повече за призоваването на Исус, отколкото за самодивите. Смятало се, че докосването на всяка дървена повърхност е равностойно на докосване на дървото на кръста и това се възприема като покана за Божията закрила. Някои християни дори носят със себе си парче дърво, само за да бъдат в безопасност.

Докосването на  дърво се превръща също в значително суеверие в рамките на Юдаизма и по време на испанската Инквизиция.Много евреи се криели от инквизиторите в дървени синагоги и се изисквало специална почукване за влизане. Чукането на дърво скоро започнало да се свързва с безопасността и оцеляването и така практиката започва да живее и след Инквизицията.

Да чукнеш на дърво е начин да потърсиш помощ от висша сила, за да те опази от неприятности навсякъде по света.И всички тези потенциални произходи всъщност доста съответстват на това как ние гледаме на чукането на дърво днес: ние  може да не почукваме на всяка етажерка, която видим просто защото искаме малко късмет – в по-голямата си част, ние го правим само когато сме притеснени и сме споменали или направили  нещо негативно.

Сега, ако ни извините, трябва да си намерим парче дърво с подходящ размер за носене.

инфо: beu.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.