„Звезда на смъртта“ предсказва гибелта на Слънчевата система

космос 1

Продължаващото разрушаване на въртящата се планетна система около бялото джудже WD 1145+017 позволява да се прогнозира далечното бъдеще на Слънчевата система, Земята и други небесни тела. Изследването, посветено на „звездата на смъртта“, е публикувано в Astrophysical Journal Letters, съобщават Daily Mail и Lenta.ru.

Астрономите са открили, че от момента на откриването на активността в системата WD 1145+017 (преди около седем месеца) делът на блокираната от планетни отломки светлина на звездата е нараснала с 10-11 процента. Това свидетелства за продължаващото раздробяване на планетите. Всяка от структурите е до четири пъти по-голяма от WD 1145+017 и е формирана не от монолитни твърди останки, а от облаци газ и прах.

В новото си изследване астрономите са получили убедителни доказателства за наличието на шест отломки от една или няколко планети около WD 1145+017.

Косвени признаци сочат, че техният брой може да достига 10-15. Всички отломки се въртят на такова разстояние около WD 1145+017, както и по-рано откритите (и по-късно разпаднали се на фрагменти) небесни тела – около 840 000 километра (което е около два пъти повече от разстоянието между Земята и Луната).

В предишни изследвания учените са съобщили за откриването на звездата на смъртта, определили са разстоянието между нея и отломките от разрушените планети и са оценили количеството въртяща се около WD 1145+017 материя (еквивалентна на съдържащата се в обема на Церера – най-големия обект в пояса на астероидите между орбитите на Марс и Юпитер).

Учените са изчислили също, че пълното разрушаване на отломките от планети ще отнеме около един милион години.
Бялото джудже WD 1145+017 се намира на 570 светлинни години от Земята в съзвездие Дева. Неговата възраст се оценява на 175 милиона години.

Учените смятат, че след няколко милиарда години Слънцето ще стане червен гигант и ще погълне Меркурий, Венера, а също вероятно Земята и Марс. Впоследствие светилото ще се превърне в бяло джудже и аналогично на WD 1145+017 ще започне да разрушава обектите около себе си.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

АСТРОНОМИ ВИДЯХА КАК ЧЕРНА ДУПКА ИЗЯЖДА ЗВЕЗДА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.