Земната атмосфера просветлява

небе

Атмосферата на Земята в доиндустриалната епоха е била по-мътна, отколкото днес. Изследванията на три независими международни екипа учени са публикувани в изданията Nature и Science, съобщава ЦЕРН.

Трите екипа от климатолози независимо едни от други са установили, че органичните пари, изпускани от дърветата в доиндустриалната епоха, са допринесли за образуването на аерозолни частици с диаметър 50-100 нанометра в атмосферата.

Тези структури са служили като центрове на кондензация на водните пари, от които са се формирали облаците. По-рано учените смятаха, че атмосферата на доиндустриалната епоха е била по-прозрачна от днес. Изследванията на учените опровергават това.

Причината е, че преди водещата роля в образуването на аерозолни частици е приписвана на сярната киселина. Това вещество, както смятали учените, постъпва в атмосферата при интензивното изгаряне на полезните изкопаеми, започнало в индустриалната епоха.

Работата на трите групи учени изисква уточняване на съществуващите климатични модели, но както отбелязват експертите, не влияе съществено на прогнозите за високите темпове на глобално затопляне, предизвикани от антропогенни фактори.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.