25те най-екстремни климата и места на света

Природата може да бъде доста крайна. В този списък ще намерите най-мокрите, най-сухите, най-дълбоките, най-студените и най-горещите места на Земята.

Вижте тези 25 екстремни места в нашият списък.

Град Ureka, Екваториална Гвинея, най-влажнотo място в Африка. Има почти ежедневни валежи, докарвайки 10 450мм дъжд всяка година. Само през юни падат 2205мм-това е почти една четвърт от годишните валежи само за един месец!

1

Река Cropp, най-влажното място в Нова Зеландия. В района падат годишно валежи от 11 516мм. На 28ми декември 1989г. пада рекордно количество дъжд от 758мм за 24 часа-което е почти 7 Биг Маг-а струпани един върху друг.

2

Тутунендо, най-влажното място в Колумбия. С годишни валежи от 11 770мм, че дори през сухият сезон облаците пропускат слънчева светлина само за 3-4 часа на ден.

3

Cherrapunji, най-влажното място в североизточна Индия. Само на 15км от най-влажносто място в света, Cherrapunji се намира в Мегхалая, щат в североизточната част на Индия. Получава до 11 777 мм от дъжд годишно, затова селяните са измислили хитър начин да се придвижват наоколо-в продължение на десетилетия, те са навивали корените на дърветата в мостове, които пресичат реки и дерета.

4

Mawsynram, Индия, най-влажното място в света. Дъждът тук е толкова често и толкова силен, че местните ограждат домовете си с трева, за да притъпят звука. Неговата позиция точно над равнините на Бангладеш води до 11 871 мм от дъжд годишно. Това са малко над 12м!

5

Dead Valley, Калифорния, най-сухото място в Северна Америка. Макар районите от западната и част да получават достатъчно дъжд, идващ от Тихият океан, долината остава много суха с годишни валежи от 51мм.

6

PelicanPoint, Намибия. Това е място където едновременно може да чуете чакали, виещи в пустинята и тюлени, играещи си в океана. Малкият полуостров получава 8мм от дъжд годишно. Въпреки, че е толкова изсъхнало, мястото е прекрасно за сърфиране в Атлантическият океан.

Morkadis

7

Aswan, Египет. Този южен египетски град е толкова сух, че местните жители не строят покриви на домовете си. Повечето от годишното ниво на дъждът (1мм) идва през май месец, но не всеки май.

8

Atacama, Чили. Най-високата пустиня на планетата изглежда повече като от Марс, отколкото да принадлежи на Земята. Районът е толкова подобен, че учени често тестват кораби за кацане на Марс в пустинята преди да бъдат изпратени на червената планета. Въпреки, че някои зони получават по-малко от 1 мм от дъжд годишно, някои от тях не са виждали капка от векове.

9

Долините McMurdoDry, най-сухото място на света. Вероятно идва като изненада, но най-сухото място на Земята всъщност е в Антарктида. Разположени между различни планински вериги, които задържат областта суха-толкова суха, че нито един капка дъжд не е падала в продължение на 14 милиона години.

1

LitkeDeep, Най-дълбоката точка в Северния ледовит океан. Намираща се само на 350км северно от Свалбард, Норвегия, падината е с дълбочина от 5450м. Въпреки, че това е най-дълбоката в Северния ледовит океан, тя е двайстата най-дълбока океанска дупка в света.

2

Падината SouthSandwich, най-дълбоката точка в Южния океан. Кръстена на Джон Монтагю, четвъртият граф на Sandwich, водите опасват Антарктида. На 7235м дълбочина, падината се е образувала от пресичането на плочите на Южна Америка и островите SouthSandwich.

3

Падината Sunda, най-дълбоката точка в Индийският океан. Известна по-рано като Java, с дълбочина от 7258м. Учените и обръщат специално внимание, предупреждавайки, че всички скорошни земетресения в района могат да доведат до изместване на плочата, причинявайки огромни цунами.

4

Milwaukee Deep, падината PuertoRico, най-дълбоката точка в Атлантическия океан. Най-дълбоката точка в Атлантическия океан не е в центъра на океана, но само на 122 км северно от Пуерто Рико. Открита през 1939г. от нейният адаш: крайцера Milwaukee. Дълбочина 8380 м.

5

Марианската падина, най-дълбоката точка на света. Тази Тихоокеанска вдлъбнатина слиза до 10 971м. Ако ви е трудно да си го представите, помислете за 238 копия на Статуята на свободата поставени едно върху друго и едва достигащи повърхността на водата.

6

Станцията Klinck Research, Гренландия, едно от най-студените места на света. Намира се на леден остров и е увековечена с температури от -69,4 ° C.

7

Verkhoyansk, Русия. Поддържа средномесечни температури от -45,4 ° C през зимата. За сравнение, през зимата в Москва е около -8,8 ° C. Вярвате или не, мястото има пристанище и летище.

8

Oymyakon, Русия, най-студеното населено място на Земята. В бруталното сърце на Сибир живеят 472 души. Рекордни студове от -71,2 ° C не ги спира от ежедневният им живот, включително отглеждане на добитък. Земята е постоянно замръзнала и някои жители трябва да ходят далеч от дома си, за да използват тоалетна.

9

Планината McKinley, Аляска. Наричана също Denali, тя е най-високата планина в Северна Америка и най-студената планина на Земята. Зимните температури обикновено падат до -40 ° C, но са стигали и до -73,8 ° C.

1

Хребетът между Фуджи и Антарктика, най-ниската измерена температура на Земята. През 2010г. американски сателит измерва -93,2 ° C.

2

Dead Valley, Калифорния е не само най-сухото място е Северна Америка, но и най-горещото. Долината е и най-ниското място в Северна Америка. През 1913г. е отчетена температура от 57°C. Местните въздушни течения позволяват циркулирането на въздуха, но поради липса на свеж бриз, който да охлажда, горещият въздух ражда само още горещ въздух.

3

El Azizia, Либия. Въпреки близостта си до Средиземно море, мястото достига средни температури от 47 ° C. През 1922г. е отчетена 57,78 ° C.

4

Turpan, Китай. Тъмно червен пясъчник поглъща слънчевите лъчи и донася на района рекордните 66.8 ° С през 2008 година.

5

Куинсланд, най-горещата точка в Австралия. Въпреки че, повечето хора мислят Австралия за гореща като цяло, някои места там са доста по-нажежени от други. Спътник на НАСА отчита през 2003г. температура от 69.3 ° С в Куинсланд.

6

Dasht-E Lut, Иран, най-горещото място в света. През 2005 г. температурите достигат зашеметяващите 71 ° C. Учените дори не са открили бактерия способна да оцелее в тази пустиня.

7

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

15 ОТ НАЙ-ИЗОЛИРАНИТЕ СЕЛИЩА И ПОСТРОЙКИ НА СВЕТА

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.