Земята сега е най-топла от 120 000 години насам

земя

Земята сега е най-топла от 120 000 години, като върви към рекорд за период от повече от 2 милиона години, съобщи Асошиейтед прес.

За докторската си дисертация в Станфордския университет Каролин Снайдър проследява температурните данни от 2 милиона години – много по-дълъг период от обхващаните преди това 22 000 години. Нейната температурна реконструкция не изчислява показателите за една година, а за периоди от 5000 години. Тя работи на базата на 61 физически характеристики от морската повърхност, които се приемат за метеорологични измервания, като съотношението между магнезия и калция, киселинността и състава на видовете.

Температурите за предишните 5000 години, които включват и последните 125 години с най-много промишлени замърсители и парникови газове, са средно по-високи, отколкото са били преди 120 000 години. А двата междуледникови периода – преди 120 000 и преди 2 милиона години, са най-топлите – с 2 градуса Целзий повече от средното за периода, предаде Дарик.

Ако климатичните фактори останат същите, през следващите няколко хиляди години Земята ще се затопли с още около 4 градуса по Целзий.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.