Зловещите археологически находки (част 2)

5

продължение от част 1

Момчето от Гренландия

Килакитсок (гренл. Qilakitsoq) е археологически паметник на полуостров Нуусуак, разположен в западната част на Гренландия. Паметникът е придобил зловеща слава след находка, направена през 1972 година. В леден гроб били открити останките на осем ескимоси, които датират от 1475 г. Четири от телата са се съхранили много добре под скалата с ниска температура.

В първия от гробовете (до него бил открит още един) били открити телата на шестима възрастни и две деца. Особено зловеща се оказала мумията на шестмесечно бебе, което според традицията на ескимосите може да е погребано живо. Вероятно това е една от най-страшните находки в историята на археологията. С голяма вероятност детето е страдало от синдром на Даун. Възрастните мумии били забележителни с татуировки на лицето.

В началото на XXI век бил проведен ДНК анализ, който установил роднински връзки между погребаните. От тези гробове археолозите разбрали доста неща за културата на ескимосите. По-конкретно добре са се съхранили дрехите, изработени от кожа на елени и други животни. Сега четири от откритите мумии могат да се видят в Националния музей на Гренландия.

Крещящата мумия

6

Тази невероятна находка е доста стара – „крещящата мумия4 е открита през 1886 от френския египтолог Гастон Масперо. Загадъчният „Човек Е“ (именно такова обозначение получила находката) е бил погребан в Долината на фараоните, на около 500 км южно от Кайро. Наблизо се намирали особи от царски род, но саркофагът с останките на „Човека Е“ се отличавали от всички останали. Той бил обикновен и неукрасен.

Осен това мумията била обвита в овча кожа, а това животно в Древен Египет било смятано за нечисто. Но най-много изследователите били озадачени от външния вид на „Човека Е“ – изглеждало като че ли мумията изпитва почти осезаема болка.

Но кой е бил този човек? И защо бил погребан до египетските владетели? Учените смятат, че мумията може да принадлежи на големия син на фараона Рамзес III (1184–1153 пр.н.е.). Срещу този владетел били извършени редица покушения, в която взели участие неговият син и жена му. Смята се, че някои участници били пощадени, на други били отрязани носовете, а трети били екзекутирани.

Вероятно на сина на фараона са позволили да поеме отрова – именно с това се обяснява мъчителното изражение на неговото лице. Но има още една, по-плашеща версия. Някои изследователи смятат, че нещастникът е бил погребан жив, което обяснява външния му вид. Следователно, според вярванията на древните египтяни, пътят към безсмъртието за този човек е бил „отрязан“.

Да добавим, че съществуват и други примери на „крещящи“ мумии. Нещо подобно например може да се види и в музея на мексиканския град Гуанахуато.

Люляйлякската дева

7

Morkadis

Преди повече от 500 години три деца се качили на вулкана Люляйляко между Аржентина и Чили и… не се върнали повече. Те били принесени в жертва. Добре съхранените им мумии са открити през 1999 г. и оттогава учените се опитват да възстановят последните месеци от живота на тези деца.

Данни сочат, че и трите редовно са приемали кока и алкохол, които вероятно са изиграли не просто церемониална роля.

Момченцето, момиченцето и „Люляйлякската дева”, както била наречено третото момиче (според новите данни тя е била на 13 години), са станали жертви на известния инкски обред капакоча, при който деца били убивани или оставяни да умрат на върховете на високи планини. Те са открити седнали в малко светилище, телата по естествен начин са се мумифицирали от студа и сухия климат на височина около 7000 метра над морското равнище.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

В ПОДЗЕМИЯТА НА МАВЗОЛЕЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.