„Зоната на здрача“ на Плутон

15

Снимка, получена от автоматичната станция „Нови хоризонти“ след прелитането покрай Плутон, позволява да се разкрие тайната на „зона на здрача“ на планетата джудже – структура в атмосферата на небесното тяло, наблюдавана на фона на Слънцето, съобщава НАСА.

На изображенията в горната дясна част, която описва пространство с диаметър 230 километра недалеч от южния полюс, е забелязано образувание, напомнящо на земен облак.

То достига няколко десетки километра дължина и е разположено в ниските слоеве на атмосферата на небесното тяло. Структурата се състои основно от метан.

Представеното от НАСА изображение е получено, когато Плутон се е намирал между станцията „Нови хоризонти“ и Слънцето. Това е позволило на апарата да изучи строежа на атмосферата на планетата джудже.

Снимката е направена от научния инструмент MVIC (Multispectral Visual Imaging Camera) 19 минути след минималното сближаване с Плутон, на разстояние 21 550 км от него. Резолюцията на изображението е 430 метра на пиксел.

На 14 юли станцията „Нови хоризонти“ на скорост около 14 километра в секунда се сближи на минимално разстояние от 12 500 километра с Плутон. Мисията „Нови хоризонти“ трябва да завърши работа в средата на 20-те години. Нейна основна задача е изучаването на планетата джудже Плутон и спътника ѝ Харон.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.