Известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора (II част)

2

продължение от част 1

В първа част от поредицата „Известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора“ ви разказахме за ожесточената надпревара за патента на телефона между двама изключителни учени.

Както става ясно, често по едно и също изобретение работи повече от един ум, но патент получава най-бързият.

Ето и историята зад изобретяването на електрическата крушка:

Всеки знае, че Томас Едисън е изобретил крушката

На 22 октомври 1879 г. един от най-известните изобретатели в света успешно тества електрическата крушка с нажежаема жичка.

В този си вид тя била способна да осветява в продължение на около 13 часа. Месец по-късно Едисън получава патента и светът вече никога не е същият.

3

Томас Едисън държи електрическа крушка.

Неговото изобретение вече повече от 100 години носи светлина на света.

Съществуват и твърдения, че не Едисън е изобретателят

и те не са от днес или вчера. Всъщност са толкова споменавани, че дори са се превърнали част от историческия ревизионизъм (различна интерпретация на масово възприетите събития и факти в историята).

Разбира се, това доколко твърденията могат да бъдат приети или отхвърлени, най-често е въпрос на гледна точка, защото сами по себе си те имат някаква тежест. Различните факти посочват доста предшественици на Едисън, които поне 80 години преди него са успели да открият „светлината“.

Защитниците на американския изобретател пък оборват намесата на други учени с простия аргумент, че техните изобретения или са били твърде краткотрайни, или твърде скъпи и непрактични за масова употреба.

От тази страна защитниците са напълно прави – изобретение, което осветява само няколко метра и изгасва след няколко минути не е електрическа крушка в пълния й смисъл, не е потребно на човек и не е способно да промени света.

Morkadis

На какво е обяснението за електрическата крушка на Джоузеф Суон?

4

Джоузеф Суон

По времето, в което Томас Едисън развива своята крушка, вече са съществували доста трудове в същата насока. Стъклен балон (колба), цокъл (основата на лампата с винтова резба), вакуум и проводник с високо съпротивление, който да загрее жицата и да създаде светлина – това са най-общо условията, нужни за една електрическа крушка.

Около 1878 г., снимка на електрическата крушка на Джоузеф Суон.

Около 1878 г., снимка на електрическата крушка на Джоузеф Суон.

Да се открие точния материал, от който да бъде проводникът, се оказва най-трудната част от създаването на крушката. Повечето учени опитвали с платинена сплав, но така светлината нито била достатъчно ярка, нито издържала дълго време.

Едисън решава този проблем и открива липсващата част в уравнението, но това не би било възможно без помощта на Джоузеф Суон. Отговорът, търсен толкова години, е въглеродът.

През 50-те години на XIX в. Суон открива, че от въглерода зависи яркостта и трайността на крушката, но по това време помпите за вакуум все още не са достатъчно силни, което е водело до бързо изтъняване на проводника и затъмняване на стъклото на колбата.

Това е и причината физикът да изостави опита за 20 години по-късно, когато вакуум машините са вече по-мощни. През 1970 г. Суон се захваща за работа и вдъхва живот на своята електрическа крушка.

Още през 1878 г. той започва да прави публични демонстрации на своята въглеродна крушка. Основният проблем на използвания от него проводник е, че е твърде дебел, затова не е дълготраен.

От друга страна Едисън наистина попълва патента преди Суон и изтънява проводника, но неговата крушка все пак си остава копие на тази на Суон.

И докато по-тънката пластинка печели на Едисън патента, то хартиените нишки патентовани и приложени в крушката от Суон печелят напълно съревнованието за качество и се превръщат в индустриален стандарт, който да донесе светлина на света.

В началото на 80-те години на XIX в. Джоузеф Суон създава своя компания за продажба на електрически крушки „Swan United Electric Light Company“. През 1882 г. британският клон на компанията на Едисън „Edison Electric Light Company“ съди тази на Суон за копиране на патента от 1879 г.

Общата компания на Едисън и Суон - "ЕдиСуон"

Общата компания на Едисън и Суон – „ЕдиСуон“

Адвокатите отбелязват факта, че Суон е способен да представи по-ранни документи и изследвания в сферата, затова британският съд подкрепя своя изобретател, като разрешава на Едисън да продава електрически крушки на територията на Великобритания само ако обедини сили със Суон.

Така се ражда компанията „Edison and Swan Electric Light Company“ или накратко „EdiSwan“. По този начин трудът и на двамата учени е уважен и донякъде историята получава своя щастлив край.

Очаквайте продължение от поредицата спорни изобретения в трета част на „Известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора“.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.