Тъмната страна на изобретателя Томас Едисън

теслаПрез 1884г, Никола Тесла отишъл в Ню Йорк Сити, за да се срещне с Томас Едисън, който по това време вече бил известен със своя нисковолтов постоянен ток. Тесла смятал, че променливият ток е по-добър и предложил създаването на мотор, захранван от такъв ток, но Едисън отказал, защото според него бил много опасен. Вместо това, той обещал на имигранта $50 000 (над $1 милион в днешни пари), за да подобри неговите генератори на постоянен ток.

След като няколко месеца работил по задачата и направил значителни подобрения, Тесла отишъл да си потърси наградата, но Едисън му отговорил: “Когато станеш пълноправен американец, тогава ще можеш да разбереш американските майтапи.” Тесла разбира се напуснал, но нещата не приключили до там. Джордж Уестингхаус закупил патентите на Тесла и се превърнал в движещата сила зад променливия ток и неговото широко приложение. Едисън, който изцяло инвестирал в своя ток, започнал кампания срещу конкуренцията. Той искал да докаже, че високият волтаж на променливия ток е прекалено опасен, за да бъде използван от хората. За целта, заедно със своите последователи започнал публично да убива животни с ток – улични кучета и котки, крави, коне, дори слона Топси.

Нещата станали и по-зле. Едисън бил запитан дали убиването с ток е хуманен метод за екзекуция. Той отговорил, че с променливия ток на Уестингхаус, това наистина била хуманна и сигурна екзекуция. Уестингхаус се опитал да избегне тази асоциация, но Харолд Браун, един от служителите на Едисън, бил нает от щата Ню Йорк да създаде първия електрически стол (работещ с променлив ток).

Екзекуцията – първата с електрически стол – се провела на 6 август 1890г. Променливият ток се доказал като ненадежден и нехуманен. Първият, 17-секунден заряд не успял да убие осъдения на смърт. След като изчакали генераторът да презареди, следващият заряд най-после сложил край на продължилите 8 минути мъки на нещастника. Уестингхаус с отвращение казал: “С брадва щяха да го направят по-добре.”

Въпреки всичко, променливият ток успял да се наложи като стандарт. По-високият му волтаж позволявал пренос на много по-големи разстояния, което го направило много по-евтин и достъпен, а с помощта на алтернатор ставал безопасен за домашна употреба. Усилията на Едисън да победи опонентите си и да докаже превъзходството на своето изобретение били напразни и към края на своя живот той дори признал този факт.

инфо: http://iskamdaznam.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Отшелник 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.