Използвайте тези 7 метода за скоростно четене

книга

В съвременния свят на информация е от решаващо значение да получите възможно най-много знания. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да четете по-бързо, представени от Bright Side. Така ще спестите време и ще имате възможност да прочетете много повече.

1. Не четете на себе си.

Когато четем, обикновено си представяме, че изговаряме думите, а това значително намалява скоростта на четене. Ако правите това, спрете. Дъвчете дъвка, докато четете, за да се отучите от този навик.

2. Не четете всяка дума.

Човек обикновено сканира с погледа си откъс от текста с размер около 4 см, който съдържа от 3 до 5 думи. Вместо да четете всяка дума, премествайте очите си и сканирайте един отразък, после следващия. Използвайте периферното си зрение и не се съсредоточавайте върху конкретни думи.

3. Правете по-малко движения с очите.

Докато четем, местим очите си постоянно, защото реагираме на отделни думи. По-вероятно е да спрете зрението си на думи, които са по-дълги или които срещате за първи път. Ще четете по-бързо, ако намалите съкратите движенията на очите си. Не се спирайте на определени думи, а се придвижвайте плавно към дадено място на страницата. Сканирайте по четири сантиметра.

4. Не се връщайте.

Докато четем, често се връщаме назад, както съзнателно, така и несъзнателно. Прекарваме много време във връщане и прескачане. За да се отучите от връщането, можете да покривате прочетените редове с лист хартия.

5. Четете това, което е нужно.

Ако трябва да преровите вестник, за да откриете необходимия ви материал или да се подготвите за изпит, прочетете заглавията и подзаглавията, началото и края на всеки раздел и маркирайте важните думи в текста. Ако не четете нещо много важно, прочетете само тези секции, които са ви нужни. Когато четете селективно, имате шанса да уловите основните моменти в много повече текстове.

6. Опитайте специални приложения.

Има специални приложения за телефони и компютърен софтуер, който прожектира текста пред очите ви с избрана от вас скорост. Изберете скоростта, която е удобна за вас, а след това я увеличавайте малко по малко, докато напредвате.

7. Засичайте скоростта си.

Morkadis

Използвайте таймер, за да видите колко можете да прочетете за минута. Правете го редовно, задайте си цели и се опитайте да биете рекорда си, докато не сте доволни от скоростта си на четене.

Бонус: Известни скоростни четци и техните постижения

Джордж Вашингтон чел книги, дори докато яздел.

Франклин Д. Рузвелт успявал да прочете и усвои цял параграф с един поглед.

Теодор Рузвелт е казал, че прочита по една книга всеки ден преди закуска.

Джон Ф. Кенеди е чел със скорост около 1200 думи в минута.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Четенето в ранна възраст повишава интелекта

10 правила за ефективно четене

Четенето облекчава хроничните болки

Любимите книги на някои известни автори

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.