Икономисти: Изменението на климата ще е катастрофално за Азия

климат

Азиатският подход към изменението на климата ще бъде „катастрофален“ за континента. Причината е, че силният икономически растеж подпомогна справянето с бедността, но нанесе големи щети върху околната среда, става ясно от доклад на Азиатската банка за развитие.

Според експертите, продължаващата зависимост от изкопаеми горива ще покаже, че най-гъсто населеният регион в света е изправен пред неспиращи топлинни вълни, повишаване на морското равнище и променящи се модели на валежите. Тези симптоми, от друга страна, разрушават екосистемата, повреждат хранителната продукция и биха могли да доведат до глад, избухващ във военни конфликти, пише AFP.

„Изменението на климата има способността да обезсмисли напредъка в развитието от последните десетилетия, водейки след себе си огромни икономически загуби”, твърдят от базираната в Манила банка.

Според някои изследвания, до края на века части от континента ще регистрират средни температури до 8 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

„Стандартният сценарий ще доведе до катастрофално въздействие върху климата за хората от Азия, особено за бедните и уязвими групи от населението“, казват икономистите.

Очаква се край Азия морското равнище да се увеличи с 1,4 метра в рамките на този век, което е почти два пъти по-голямо от очакваното при подписването на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., и ще доведе по-разрушителни циклони, отбелязва още БГНЕС.

В този сценарий на доклада се казва, че системите от коралови рифове в региона ще се сринат от масовото избелване с тежки последици за рибарството и туризма. Топенето на азиатските ледници би причинило наводнения и недостиг на вода, засягайки селското стопанство и увеличавайки зависимостта от валежите, които да задоволят нуждите от вода. Въздействието на тези промени върху достъпа до енергия и природни ресурси са потенциални причини за конфликт.

Проучването предвижда повече смъртни случаи, свързани с топлината, на близо 52 000 възрастни хора в региона всяка година до 2050 г., почти 8 000 повече смъртни случаи при диария в Южна Азия и още около 10 000 смъртни случая на малария и денга на източния материк.

Глобалните икономически връзки в Азия означават, че екстремните климатични събития могат да разрушат веригите за доставки не само в региона, но и в останалата част на света.

Въпреки зашеметяващия икономически растеж, който показва, че доходите на азиатските граждани на глава от населението са се увеличили 10 пъти през последните 25 години, ще останат повече бедни хора в света. Това, заедно с факта, че голяма част от населението обитава ниски брегове, ще направи най-големия континент в света „особено уязвим“.

Мианмар, Филипините, Бангладеш, Виетнам, Пакистан и Тайланд са сред първите 10 страни в света, които са най-силно засегнати от екстремните климатични събития.

Азиатската банка за развитие обеща през 2015 г. да удвои своите инвестиции в грижа за околната среда с до 6 млрд. долара до 2020 г., включително отделяйки и 2 млрд. долара, с които да помогне на страните в региона да се пренасочат към възобновяема енергия.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.