Климатгейт изобличава подкупните учени

буря

Четири хиляди изобличаващи имейли от личната кореспонденция на водещи климатолози – част от Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН, предизвикват най-големия екологичен скандал, станал известен под името Климатгейт. Общо 160 мегабайта са документите, присвоени след хакерска атака срещу сървъра на Отдела за климатични изследвания към Университета на Източна Англия.

Пуснати са онлайн дни преди Международната конференция по въпросите на климата, организирана през 2009 г. В писмата някои от експертите признават, че данните от множество изследвания се преувеличават в полза на твърдението, че промените в климата са изключително сериозни. Освен това ясно разкриват, че е лъжа налаганата теория, че основна причина за глобалното затопляне е огромното количество въглероден диоксид, следствие от използването на съвременните горива.

Извадени са на показ признанията на климатолозите, че ролята на човека в климатичните промени е преувеличена. Някои от специалистите категорично подчертават, че такава връзка реално не съществува и е било необходимо тя да се фалшифицира. Извлечената информация от хилядите имейли категорично показва, че в продължение на повече от десетилетие водещи американски и британски учени систематично са фалшифицирали данните от изследвания, за да могат да ги използват като надеждно доказателство в научни статии за промените в климата.

Особен интерес представляват писмата на професор Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания и на доктор Фил Джоунс от Университет на Източна Англия, тъй като и двамата са част от екипа, създал официалния доклад от 2007 г., в който бе категорично заявено, че основната причина за промените в климата е човешката дейност. Експертите тогава подчертаха, че повишаването на температурата на планетата 90% зависи от повишаването на концентрацията на парникови газове в атмосферата. В доклада се споменава също, че в следващите 50-100 години средната глобална температура ще се увеличи с 2-4,5 градуса по Целзий. В личната си кореспонденция обаче и Майкъл Ман, и Фил Джоунс директно признават как са манипулирали данни.

В някои писма се говори как да заличат доказателствата за повишаването на температурите през Средновековието, така че да се създаде плашеща графика, изобразяваща как температурата на планетата се увеличава стремглаво в последните столетия. Освен това в свое писмо д-р Джоунс лично признава, че екипът му е добавил стойности към данните за средните годишни температури за последните двайсет години, за да се прикрие всъщност наблюдаваното застудяване. В други писма климатолози изказват притеснения, че докладът от 2007 г. е преувеличен и напълно без доказателства е изключена възможността да става дума не за глобално затопляне, резултат от човешка дейност, а за естествени климатични вариации.

Още по-голям скандал предизвикват и писма, в които учените правят планове да сринат специалисти или научни списания, изразяващи съмнения по отношение на глобалното затопляне. Дори се говори за заплашване на блогъри, дръзнали да публикуват информация, противоречаща на официалната теория. Факт е, че първоначално медиите подхождат скептично към изнесената информация от хакерите и много от тях дори не отразяват скандала. Първи се осмеляват да пишат по въпроса блогъри от различни краища по света. Като контраудар е пуснат слухът, че имейлите са изфабрикувани и целят единствено да саботират провеждането на Международната конференция по въпросите на климата. Но след проверка се оказва, че са истински и самият професор Майкъл Ман е принуден да го признае. Неговото оправдание е, че думите му са извадени от контекста и са цитирани само отделни изречения, които имат двусмислено значение.

В крайна сметка Климатгейт води до множество оставки на учени във Великобритания и САЩ. Самият д-р Фил Джоунс е разследван заради съмнения, че за последните десет години е получил лични дарения, официално под формата на научни стипендии, на стойност над 22 милиона долара. Според застъпниците, че глобално затопляне не съществува, основният проблем е, че в схемата са намесени водещи научни списания и международни научни организации. Ако изнесените писма показват, че определени учени са фалшифицирали данни, то остава въпросът защо докладите им са били публикувани в най-престижните научни списания без рецензия.

И защо са били приемани да бъдат представяни на международни конференции без проверка. Именно този факт според противниците на теорията за глобалното затопляне показва на колко високо ниво е замислена схемата за измама и как в нея неизменно не участват само учени, но и политици, и хора на най-високи позиции в бизнеса. Огромният скандал предизвиква и огромна проверка. Съмненията са разнопосочни – от обвинението, че зад Климатгейт стои вътрешен човек от Междуправителствения панел за климатичните промени, до възможността атаката да е осъществена от руски хакери Властите обаче така и не успяват да установят кой стои зад изтичането на конфиденциалната информация.

През ноември 2011 г. отново преди важната конференция по въпросите на климата, този път провеждана в Дърбан, публично е разкрита нова партида от лични имейли. В пуснатите над 5 хиляди файла учени отново спорят дали е редно да се оповестява като сигурна връзката на човека с климатичните промени. Забелязано е, че разпространените писма са с дати преди 2009 г. Тоест твърдят, че става дума за информация, придобита още при предишната хакерска атака, предвидливо запазена за осъществяването на втори Климатгейт. И докато през 2009 г. медиите подминават скандала първоначално или го отразяват доста минимално, през 2011 г. разкритите документи са пуснати дори във водещи научни списания. Няколко години по-късно специалисти от цял свят открито се изказват скептично към теориите за глобалното затопляне и дори видни политици базират кампаниите си върху твърдението, че човешката дейност няма нищо общо с промените в климата.

Привържениците на теорията за глобалното затопляне обаче отвръщат на удара. Публикувани са множество тайни документи, показващи, че някои от най-върлите противници на идеята са финансирани от огромна петролна корпорация. В. New Yorker публикува част от личната кореспонденция на учен от екипа на корпорацията, който признава, че промените в климата са предизвикани от изгарянето на полезни изкопаеми и това трябва да бъде прикрито. Извадена е и компрометираща информация за астрофизика Уили Суун, който години наред защитава хипотезата, че промените в климата на Земята са предизвикани единствено от активността на Слънцето. Според разкрити финансови документи ученият е получил над един милион долара в рамките на десетина години. Зад плащанията стоят едни от най-големите петролни и газови компании. Ученият се оправда, че приема дарения от всякакви компании, но изследванията му са независими. Той дори насърчи и “Грийнпийс” да го спонсорират за следващите му проекти.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.