Илън Мъск ще тества интерфейс, свързващ мозъка с компютри

Компанията „Неуралинк“, която разработва интерфейс, свързващ мозъка с компютри, ще започне първи тестове върху хора следващата година. Това заяви нейният основател Илън Мъск в Сан Франциско, съобщава БТА, цитирани от Нова телевизия.

„Можем да създадем интерфейс мозък-машина”, каза той, докато членове на екип на „Неуралинк“ представяха резултатите от изследванията си.

„Проектът може да осъществи нещо като симбиоза с изкуствения интелект”, каза още той. Мъск отбеляза, че онова, което нарича „невронна дантела“ – свързване на мозъка с компютри, е много важно, защото, според него, изкуственият интелект носи риска хората един ден да се превърнат в „домашни котки“.

„Неуралинк“ показа първа версия на миниатюрен сензор, предназначен да бъде имплантиран в мозъка благодарение на малък разрез, направен от специално създаден за целта робот.

„Миниатюрни електроди ще бъдат имплантирани деликатно от робота“, поясни Мъск. Той допълни, че е възможно в бъдеще хиляди електроди да бъдат свързани в мозъка.

Засега целта е индивид, снабден с импланти, да контролира смартфон посредством мисълта си, но технологията може евентуално да бъде приложена в областта на роботизираните инструменти.

„Технологията е с огромен потенциал – увери Мъск. – Надяваме се до края на следващата година да я приложим върху хора“.

Според неврохирург от „Неуралинк“, едно от първите й приложения цели лечение на неврологични заболявания. В дългосрочен план обаче целта е имплантите да станат толкова надеждни, че да се използват в областта на т.нар. „елективна” (изборна) хирургия за индивиди, които желаят мозъците им да бъдат свързани с компютри.

инфо: pik.bg

Вижте още:

Човечеството ще бъде разделено на два биологични вида

Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

Кога ще настъпи сингулярност: Ще станат ли машините наистина по-умни от хората?

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?

Медицина и наука: иде ли времето на хибридите?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.