Истината за най-прочутото канадско езерно чудовище

Снимка: pochivkablitz.bg

Град Келоуна в югозападната част на Канада, е известен със своите вина, водни спортове и планински маршрути. След кратък престой там, обаче, гостите започват да чуват една много интригуваща история – за чудовище.

Двама братя забелязали нещо мистериозно по средата на езерото Оканаган. То е дълго 140 км и прави извивка покрай долината Канаган до Келоуна в змиевидна форма.

Нещо се надигнало от средата на езерото и образувало голяма вълна, която се разнесла във водата. Наоколо нямало лодки. Двамата братя са убедени, че са видели Огопого.

Огопого в Келоуна е като Неси за Лох Нес. Няма как да не чуете за него, ако посетите града, съобщава Би Би Си.

Очевидно съществото живее в дълбините на езерото и се появява на повърхността, само за да поддържа легендата жива.

Описват го като змиевиден звяр с много гърбици, с черна или зелена кожа, с глава на кон, змия или овца. Рисунки го изобразяват като навит морски дракон, подобно на тези от старите морски карти, където е обозначено „Тук има чудовища“.

Из целия град има най-различни интерпретации – като дългата 4,5 метра зелена статуя до брега на езерото, емблемата на местния хокеен отбор и плюшени играчки в магазините за сувенири.

Манията по Огопого започва през 80-те години на 20-и век, когато местната туристическа асоциация предложила награда от 1 млн. за намиране на доказателство, че чудовището съществува. Тогава дори „Грийнпийс“ се изказали по въпроса и го обявили за застрашен вид. Те призовали съществото да бъде само заснето, но не и физически заловено.

Едва миналата година след конференция на коренните жители на Британска Колумбия станало ясно, че Огопого е рожба на лошата комуникация между ранните европейски заселници и местните племена оканоган.

Снимка: pochivkablitz.bg

„Това не е чудовище, това е езерен дух, който пази долината от единия до другия край“, обяснява Пат Рафаел от организация на коренните жители. На техния език Огопого означава „свещеният дух на езерото“. Тя посочва и кафявата гърбица на Острова на гърмящата змия във водата, където се твърди, че живее духът.

Преди европейските търговци на кожи да пристигнат в долината през 1809 година, оканоган обитавали тези земи от 12 000 години. Те имали свои закони и вярвания. От основно значение за тях била водата, представлявана от митичния дух. Той съществувал в две форми – духовна и физическа, превъплътена от самото езеро. Понякога, обаче, духът се показвал от езерото.

„В нашите истории духът (за който има специфична местна дума), е много тъмен на цвят и има глава на кон и рога на елен. Мисионерите видели нашия воден дух и по навик обявили за демонични нашите вярвания“, обяснява помощник-управителят на музея в Западна Келоуна Корали Милър.

Символично местните хранели духа с тютюн и билки, а понякога му давали сьомга в знак на благодарност, че им осигурява вода и храна. „Мисля, че оттам е дошло неразбирането – заселниците са ни видели да хвърляме месо във водата“, казва Милър.

Morkadis

Пионерите скоро започнали да разказват истории за змей в езерото Оканаган, който искал жертви от живи животни, за да бъде умилостивен и да позволи безопасно преминаване по водата. Веднъж оформила се, идеята за кръвожаден воден змей излязла извън контрол. Заселниците започнали да патрулират около езерото с оръжия, защото се страхували, че звярът ще ги нападне.

Трудно е да се каже колко хора са пътували до Келоуна, за да видят митичното чудовище, но с времето Огопого станало причината градът да се прочуе в цяла Канада. С годините то се превърнало в негов символ. Въпреки че туристическите власти вече не се рекламират с него, легендата си остава все така популярна.

Коренните жители, за които темата си остава чувствителна, организират специално събитие през пролетта, за да обяснят на посетителите същността на съществото като духовен талисман, а не като езерно чудовище.

Организира се пътуване с лодка и се изпълнява церемония по хранене на духа. Докато лодката се движи по водата, духовният водач на племето хвърля билки и тютюн и призовава духа като моли предците си да запазят всички живи.

Церемонията е въздействаща и има за цел да покаже връзката на местните племена със земята, която е дълбоко лична. „Това е един вид какво всеки човек си представя, че представлява духът. Искаме хората да си тръгнат от нашите преживявания с едно по-добро разбиране на местната култура“, казва един от организаторите на събитието.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Древно чудовище изникна в Странджа

Чудовището Огопого

Загадъчно чудовище броди из Черно море

Чудовището Тъли

Чудовището от езерото Лох Нес – реалност или легенда?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.