Историята на гривните през вековете

среброПървите гривни датират от около 2500 г. пр. н. е. и са тези, носени от шумерите в Южна Месопотамия. Гривните, колиетата, гривните за глезени, пръстените и обиците са помагали на жените на Шумер да показват и представят просперитета на съпрузите си.

Гривни са открити за първи път в гробниците на Ур, където обичаят е бил кралските особи да се погребват както с бижутата им, така и с техните слуги.

До около 2000 г. пр. н. е. в Древен Египет гривните са били основни бижута. Гривни са открити в руините на Помпей след изригването на Везувий през 79 г.

По време на египетските фараони за първи път се наблюдава носенето на гривни във вид на амулети, въпреки че те датират от преди много години, още от неолитата ера, когато мъжете са събирали необичайни парчета дърво или камък, които са носили, за да държат на разстояние враговете си. Тези украшения са били считани за амулети и мощни защитници срещу злото.


По време на египетските фараони, обаче, тези украшения са съчетани за изработването на парчета от накити като гривни за китката и врата, които не само са се смятали, че предлагат защита, но също така са и знак за това колко богат и проспериращ е бил човек приживе, което след смъртта му ще бъде индикатор за боговете за определяне на подходящия статус на този човек в задгробният му живот.

В Древна Гърция гривните са били популярни сред мъжете и войниците, които са носили предпазващи ленти от кожа, често украсени със злато, сребро и скъпоценни камъни. Те са известни като Bracels от латинското Brachium, което означава ръка. Когато жените в Древна Гърция открили, че тези гривни изглеждат страхотно на тях, те започнали да носят техни умалени версии, наречени малки Bracels илиBracel-ets.

Историята на гривните може да се проследи от средните векове на Средновековна Европа, през бароковия период от 18-ти век до наши дни.

През различните времена гривните са били изработвани от различни материали като кожа, желязо, мед, мъниста, кости и зъби, както и от благородни метали и скъпоценни камъни.

През вековете гривните винаги са били популярни и в различни стилове, чието разнообразие е било в зависимост от стила на обличане. При култури, където хората са носили къси ръкави или облекла без ръкави като римляните и древните гърци носенето на гривни както в долната, така и в горната част на ръката е било изключително популярно както сред мъжете, така и сред жените.

Днес гривните са носени от мъже и жени и са изработени от различни материали, както от традиционните скъпоценни метали като злато, сребро и платина, така и от актуалните днес пластмаси и акрили, които се използват за изработката на необичайни видове гривни.

Използвани днес са и материали като титан и цирконий, които са станали популярни, поради това че са трудно износващи се, много леки и хипоалергенни.

Вижте още:

ЧЕРВЕН КОНЕЦ ЗА ЗДРАВЕ

инфо: http://sanovnik.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.