Какво ще се случи, ако престанем да спим?

сън

Всеки знае колко е неприятно да не можеш да се наспиш. Но какво ще стане, ако в един момент изцяло престанем да спим? Отговор на този въпрос дава ASAP Science:

Странното е, че науката знае твърде малко за това защо спим и как е възникнал сънят в процеса на еволюцията. Да лежиш беззащитен, докато около теб се прокрадват хищници, не изглежда много практично.

Има обаче няколко ясни зависимости, които учените са открили във връзка със съня. Възрастните, които спят между 6 и 8 часа на нощ, живеят по-дълго. Прекалено многото сън може да доведе до проблеми със здравето като сърдечно-съдови заболявания и диабет. От друга страна, хроничното недоспиване отново е свързано със сърдечно-съдови заболявания, депресия, наднормено тегло и дори мозъчни увреждания.

Какво ще стане, ако спрете да спите от този момент?

След първата безсънна нощ се стимулира мезолимбичната система и количеството допамин в мозъка рязко скача. Това може да доведе до по-висока енергичност, мотивация, позитивно настроение и дори повишено желание за секс.

Дори и това да звучи привлекателно, стъпвате по хлъзгав наклон: мозъкът постепенно започва да изключва зоните, отговорни за планирането и преценката на решенията, което води до по-импулсивно поведение.

Когато настъпи изтощение, усещате, че имате по-бавни реакции, отслабени възприятия и когнитивни функции. След около два дни без сън организмът губи способността да преработва правилно глюкозата. Имунната система също спира работата си. В някои случаи 3 дни без сън са водили до халюцинации.

А ако се интересувате как ще изглеждате – изследвания са доказали директна връзка между недоспиването и начина, по който се възприема външността ни. Недоспал, човек изглежда по-малко здрави и по-малко привлекателен, отколкото добре отпочинал.

Най-дългият научно документиран период на безсъние е 264 часа – или 11 дни. Въпреки че участниците в експеримента развиват проблеми с концентацията, възприятията и раздразнимостта, изненадващият факт е, че дългото будуване не оказва дългосрочно влияние върху здравето. Нито един от хората, подложили се на подобен експеримент в медицински условия, не са изпитали медицински, физиологични, неврологични или психиатрични проблеми. Но става дума за ограничен брой изследвания и това не значи, че не могат да бъдат причинени трайни увреждания при повече време без сън.

Експериментите с лишаване от сън, провеждани при плъхове, обикновено водят до смърт след 2 седмици. Но учените не са сигурни дали животните умират от липса на сън или заради стреса от постоянното събуждане.

Ако търсим отговор, може би трябва обърнем внимание на едно рядко генетично заболяване на мозъка, наречено фатална фамилна инсомния. То е свързано с прогресивно влошаващо се безсъние, което води до халюцинации, деменция и накрая до смърт. Засегнати от това заболяване в света са само 100 души, но продължителността на живота при такава диагноза е средно 18 месеца. С времето липсата на сън става все по-голяма и органите в тялото започват да изключват един по един.

Така че, ако безсънието няма да ви убие бързо, то продължителното лишаване от сън със сигурност ще повлияе негативно върху организма ви.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.