Как БКП обясни съюза между Хитлер и Сталин (част 1)

2

През 1939 г. Тодор Павлов пише инструкции към съпартийците си как да приемат съюза между СССР и Третия райх.

1939 г.: тайнствена брошура на Тодор Павлов инструктира партийци да се примирят с пакта “Молотов–Рибентроп” и антисемитизма

Сред архива на баща ми – журналиста Иван Янъков, в който се намират писма от Илия Бешков, Богомил Райнов, собственоръчно написана автобиография от Тодор Павлов, снимки, документи има една малка брошура. Баща ми я ценеше особено много и още преди много десетилетия ми разказа за нейното създаване. История, която в онези времена не можеше да бъде публично споделена.

Брошурата е написана от Тодор Павлов, озаглавена е „Против объркване на понятията“, с лично посвещение от автора „На другаря Т. Стоянов изпращам привети“, подпис Т. Павлов и дата септември. Годината на издаването е 1939. По погрешка баща ми връчил своя екземпляр със същото посвещение от автора на приятеля си Теньо Стоянов. (Получателят е верен партиен другар, участващ в съпротивата. След деветосептемврийския преврат – още по-верен другар, назначен за директор на БТА.)

Българите от по-възрастните поколения много добре си спомнят кой бе Тодор Павлов – философ по образование,

академик

незнайно по какво

и марксист-ленинец по душа. Лежал по затвори след атентата на храм „Света Неделя“, освобождаван, пак затварян. Емигрирал в СССР, където бил професор в Института по червена професура, завърнал се по партийно поръчение в България. На девети септември става регент на Царство България. И оттам нататък – най-награждаваният в отечеството ни човек – Герой на НРБ, два пъти Герой на социалистическия труд, пет ордена „Георги Димитров“, два – „Ленин“, председател на БАН и негов почетен председател, народен представител, директор на идеологически институти. Невъзможно е всичко да бъде изредено. До 86-годишнината си член на Политбюро и ако не беше старческият му инат да се възпротиви Людмила Живкова да стане член на Политбюро, щеше до края да остане такъв. До смъртта си

остана главния идеолог на БКП.

Коньовският светец дядо Влайчо разказва, че преди девети е крил Тодор Павлов като нелегален. Дядо Влайчо беше последовател на Петър Дънов и като такъв за него партийната принадлежност нямаше никакво значение, когато е помагал на изпаднали в беда. Не така разсъждавал главният партиен идеолог, от когото Влайчо поиска помощ: Вие дъновистите ни помагахте, когато ни преследваха, сега ще помагате на нашите врагове. И отишъл Влайчо в Белене, защото крил двама николапетковисти.

Праволинеен войник на партията. Праволинеен, та чак силно ляволинеен. По инициатива на Тодор Павлов и с негово съдействие тогавашната Българска академия на науките и изкуствата се преобразува в организация по съветски образец, назначават се нови академици (с извинение събирани от кол и от въже), превръща се в централно държавно учреждение. И съвсем закономерно, с изискването на новото време, в устава четем: „БАН развива дейността си съобразно програмата и решенията на БКП.“

Годината е 1939-а – тежка за Европа, която говори за мир, а правителствата й се готвят за война. Пикова година в довоенното развитие на България, която е

изпреварила съседните балкански държави,

а българите се радват на ред, сигурност и спокойствие. Комунистическите организации не само у нас също са спокойни.

Техните идеолози са обявили, че „фашизмът е най-висшият и последен стадий на империализма“ и естествено се е превърнал в последния враг, с победата над който световната революция ще бъде осъществена.

Morkadis

Но в края на август една новина облита човечеството –

сключен е пакт

за ненападение

между нацистка Германия и СССР. Настъпва паника и объркване сред всички, които вярват в идеалите на социализма.

И тази паника се засилва особено след като на 1 септември германските войски нападат Полша и набързо я разгромяват. А на 17-и същия месец, СССР, нарушавайки договора за взаимно ненападение с Полша, подписан само седем години преди това, навлиза в тази нещастна страна и я доразгромява.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

Поетът Пеньо Цонев, който предсказал смъртта на Сталин, бил екстрасенс и билколечител

Как Сталин вземал решения

Приключенията на Уили Хитлер – идиотския племенник на Адолф;

Хитлер е живял до старините си в Смолян?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.