Как да контролираме зависимостта си от Facebook

фейсбук

Пристрастяването към Facebook не е признато като болестно състояние, но все повече потребители започват да изпитват обсебеност от социалната мрежа, което носи няколко потенциално вредни ефекти.

Важно е да каже, че зависимостта има няколко характеристики, включително време, което прекарват в социалната мрежа, влияние от поведението на другите, отрицателното въздействие върху важни области на живота.

Нека да отбележим, че много хора влизат в Facebook всеки ден, без това да има вредни последици. Но ако смятате, че вие или някой около вас изглежда пристрастен или започва да има проблеми, свързани с прекомерната употреба, ето някои предложения за справяне с тях.

Имайте предвид, че това са само препоръки. Ако смятате, че проблемът е много сериозен и психологически, се обърнете към лекар.

Прекарвате ли твърде много време във Facebook?

Първата стъпка е да установите колко време прекарвате във Facebook. Дори ако само гледате някакви неща в мрежата, това не може да бъде прекомерно. Имайте предвид, че не е желателно да отделяте по повече от два часа на ден пред компютъра (изключение се прави за работата), включително телевизора и електронна поща.

Ако все пак ако времето, което отделяте, е повече от два часа, и смятате, че Facebook е виновникът, отделете си време само за социалната мрежа. Например, ако имате един час, започнете да намаляте времето – например 15 минути сутрин и 15 вечер. Ако се налага, използвайте таймер.

Facebook станал ли е прекалено важен за вас?

Помислете доколко мрежата се е превърнала в прекалено важна част от вашия живот, в сравнение с останалите дейности – работа, училище, почивка, реално време с приятели…

Ако Facebook е в топ приоритетите ви, това може да е проблем. Ако се отказвате от някои приоритети, за да имате време за социалната мрежа, това вече е проблем.

Обърнете внимание на следното:

  • Неглижирате ли вашата хигиена, нужда от упражнения или здравословно хранене?
  • Изолирате ли се, за да прекарвате повече време във Facebook, отколкото в реални контакти?
  • Занемарявате ли работа или училище за сметка на Facebook?

Ако отговорите на тези въпроси са положителни, това може да се превърне в сериозен проблем за личния ви живот.

Направете списък на нещата, които ще ви бъде приятно да правите вместо Facebook. След това започнете да планирате във времето си поне по една дейност, с която да заместите социалната мрежа.

Например, ако обичате да четете книга, но нямате време за това, отделете от времето си във Facebook, за да го направите. Нещата, с които замествате мрежата, може да са малки, но с течение на времето ги увеличавайте.

Morkadis

Дали Facebook ви създава емоционални проблеми?

Facebook може да започне добре, но бързо да се превърне в проблем. Понякога хората може да се разстроят или да се вманиачат по неща, които се публикуват. Имали ли сте някои от следните проблеми?

  • Не сте спали заради нещо, което някой е публикувал във Facebook?
  • Били ли сте жертва на атаки или тормоз във Facebook?
  • Попаднали ли сте под влияние на секта чрез Facebook?
  • Били ли сте злепоставяни или манипулирани чрез ваши снимки във Facebook?

Никога не приемайте покана за приятелство от непознати хора в мрежата. Ако има човек, който ви тормози или се опитва да ви оказва негативно влияние, изтрийте го от приятелите си. Ако имате голям брой приятели и комбинирате личния живот и работата във Facebook, отделете професионалния си живот в друга мрежа, като LinkedIn.

Във Facebook оставете само близките ви приятели и роднини. Опитайте се да запазите личното си пространство и правото си на личен живот.

Показва ли Facebook вашите негативи?

Някои хора се притесняват от начина, по който Facebook може да покаже техните негативни страни. Това може да стане чрез публикация на коментари, снимки, намеса в личния живот, фактори, които могат да окажат негативен ефект в дългосрочен аспект.

Ако смятате, че Facebook може да бъде причина за негативно влияние върху личния ви живот, значи е време за пауза. Спрете да ползвате мрежата за един месец и след това ограничете всичко, което правите там.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.