Канибализмът като ритуал за посвещаване в тайни общества и почитане на мъртвите

Хаматса е тайно общество на индианците куакиуто, които живеят по северозападните брегове на Тихия океан.

То изпълнява свой много специфичен ритуал, който често е определян като „канибалски“.

Това често поражда дебати дали племето куакиуто практикува канибализъм, или не и дали канибализмът е символичен, или реален.

Според традицията на Хаматса новите членове се посвещават на 25-годишна възраст.

Те се отвличат и се държат на скрито място в гората, където да научат всички мистерии на тайното общество.

Новопосветените трябва да постят, за да прочистят съзнанието си и да се къпят в ледено студена вода, за да прочистят духа си. Това е задължителна част от ритуала, целяща новият член да загуби човешката си миризма.

Според Хаматса само човек, който се е подготвил подобаващо, може да се доближи до духовете.

На новобранеца се дава труп, за да завърши ритуала

Тялото е на бивш член на обществото. Преди да бъде донесено, то е било погребано на дърво. Хаматса затварят своите мъртви членове в кутии и ги поставят колкото се може по-високо на клоните на някое дърво. Кутиите се нареждат една върху друга.

Най-често поради факта, че телата са изложени на постоянно циркулиращ свеж въздух, те се мумуфицират.
За завършващия етап от ритуала по посвещаване някое от телата се сваля от дървото и се накисва в солена вода. Шаманът взима елхови клонки и с тях подкожно премахва разложената плът.

След като тялото е почистено, то се поставя на тавана на малка колиба, в която новият член пребивава по време на престоя му в гората. Ръцете на трупа се спускат да висят, а стомахът му се разрязва и разтваря с пръчки.

За да завърши посвещаването, младият мъж трябва да опуши тялото, като междувременно той и другите членове ядат части от трупа.

6

Мъжът на снимката носи маска, която е типична за племето куакиуто и неговата култура. Маската е от огромно значение по време на танци, за да покаже образа, който танцьорът е приел.

Канибализмът като ритуал се среща в различни форми

Morkadis

Може да бъде ритуал, в който се консумират части от тялото на мъртвец, с цел той да бъде почетен. Може да бъде и символично изяждане на парчета от враговете, за да се придобие силата им. И в двата случая самото хранене не е основната цел.

В някои култури канибализмът често се среща след битка – мъртвите са изяждани, за да се предотвратят неуважителни действия към телата им и още по-голямо посрамване.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.