Според експерти ситуацията във „Фукушима” е такава, че трябва да се обяви международна тревога

 

фукушимаНа 18 октомври на територията на АЕЦ „Фукушима 1” в Япония два пъти беше регистрирано рязко повишаване на радиацията в пробите на подпочвените води. Концентрацията на тритий например, надвишаваше допустимите норми шест и половина хиляди пъти. Това е най-сериозният случай от регистрираните досега в района на атомната централа. На „Фукушима 1” остър остава и проблемът с изтичането на радиоактивни води.

На няколко участъка близо до цистерните за съхраняване на водата в АЕЦ „Фукушима” вече беше регистрирано много високо ниво на радиация – там са се натрупали стотици тонове вода с различно ниво на радиоактивност. Мястото, където е станало разтапянето на активната зона на реакторите, остава открито. Зоната се охлажда с течаща вода. Експертът по атомна енергетика Игор Острецов уточнява:

„Водата се трупа и трябва да се направи нещо. На мястото има  много контейнери, постоянно докарват нови и ги пълнят. Голямо количество от водата естествено изтича. Неотдавна имаше инцидент, при който отново имаше голямо изтичане на вода. Тогава се изгради защитна дига на дълбочина сто метра, но подпочвените води са по-надълбоко и всичко се излива в океана. Япония няма да се справи със ситуацията. Трябва да се обяви международна тревога.“

Операторът на централата, компанията „Токио електрик пауър” (ТЕРСО), не може да се справи със случващото се на атомната централа, убеден е съпредседателят на международната екологична група „Екозащита” Владимир Сливяк.

Компанията ТЕРСО е готова да продължи работа по дезактивиране на почвата, за да предотврати по-нататъшно попадане на радиация в подпочвените води.Проблемът с дезактивирането на радиоактивната вода и почвата, преработването на радиоактивните отпадъци, голямо количество от които се трупат на атомните централи, остава много сложен, отбелязва Игор Острецов.

Учените виждат решението в развитието на така наречената ториева енергетика. Това е изгаряне на всякакви тежки елементи чрез ускорител. Очаква се въпросите в бъдещата енергетика, както и проблемите за ликвидирането на последиците на АЕЦ „Фукушима” да бъдат обсъдени в края на октомври на международната конференция в Европейската организация за ядрени изследвания.

инфо: http://znanie.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.