Необразованите хора, които промениха света (част 1)

Наскоро интернет бизнесмен придоби популярност като предложи $100 000 на младежите, които не отидат в колеж. Не ви казваме, че е по-добре да не учите – всички знаем, че в днешно време ти трябва диплома. Ще изпуснем обаче, ако не отделим няколко минути, за да поговорим за невероятните постижения на хора, които не са имали никакво образование. Хора като…

Майкъл Фарадей

фарадейКой е бил? Мъж, работещ в лондонска книжарница, който не е ходил на училище. Какво е постигнал? Променил е разбирането ни за електричеството и още много.

Ако използвате нещо, което върви с електричество, ако знаете нещо за магнетизма, ако сте голям фен на бензола и клатратния хидрат на хлора (че кой не е?), значи дължите малко уважение на г-н Фарадей. Майкъл Фарадей е бил истински гении и е смятан за един от най-влиятелните учени в историята. Споменахме ли, че не е ходил на училище?

Фарадей е роден в бедно семейство в индустриален Лондон, така че никога не е имал пари за училище. Вместо това, на 14-годишна възраст той започнал да учи занаят в местна  работилница за подвързване на книги, където останал 7 години. Докато бил там, той започнал да чете книгите, които подвързва – като да работиш в шоколадова фабрика и да можеш да ядеш шоколад до пръсване, без да те уволнят.

След като прочел доста научни трудове и разбрал, че му е много интересно, той помолил най-добрия учен на Лондон, Хъмфри Дейви, да го вземе за асистент. Хъмфри отказал. За да бъдем честни, Фарадей бил човек без никакъв научен опит или образование, който попитал най-добрият химик в бизнеса за работа.

Получил работата на следващата година и от там всичко потръгнало. За кратко време Фарадей изобретил електрическия мотор, електрически генератор, електролизата и галванопластиката. Той открил електромагнитната индукция, бензола, разгадал формата на магнитните полета, открил металните наночастици и нещо сложно за хлора. В общи линии бил машина.


Днес Фарадей е запомнен като един от най-големите учени, раждали се някога, въпреки че никога не се е учил на наука. Не, че е имало много на какво да го научат – все пак той е открил повечето неща. Когато Дейви, най-известният химик в света, бил попитан веднъж кое е най-голямото му откритие, той отговорил „Майкъл Фарадей”.

Музикант е открил Уран

уилямКой е бил? Композитор, който свирел на виолончело и обой и нямал никакво образование по астрономия. Какво е постигнал? Открил е няколко луни и нова планета.

Германецът Уилям Хершел си мечтаел за Космоса, но в ежедневието си бил възможно най-далеч от звездите – или иначе казано, в Англия през 18-ти век. Той бил талантлив музикант и преди да навърши 30 вече имал обещаваща работа във вълнуващия свят на професионалното свирене на орган.

Хершел също така бил гений. Макар да се интересувал от всичко космическо, той нямал телескоп. Очевидно най-логичното решение на този проблем било да прекара 16 часа в рязане и редене на огледала и лещи. За да бъде още по-изтъркана историята на потъпкания гений, нека кажем, че това се е случило след като богат и известен учен му се е подиграл, че нямал телескоп.

Според неговия дневник, той започнал да гледа към планетите и звездите през Май 1773г. Няколко години по-късно, след известно време небрежно претърсване на небето, той открил нещо интересно. Докато проучвал небето, Хершел открил нещо, което не приличало на звезда или комета. След като изпратил наблюденията си на руски професионалист, той разбрал, че е открил нова планета. Уран, за да бъдем точни.

Ясно е, че много се зарадвал. Хершел решил да кръсти планетата Звездата на Джордж, на крал Джордж III, защото макар да бил аматьор астроном, бил и професионален подмазвач. Името не прихванало, но с Уран се получило и той се примирил с него. И все пак Хершел е открил планета, което е много повече, отколкото ние сме постигнали до днес.

инфо: http://avenue.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

към част 2

 

4 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Mariq 10 години ago
  3. anonimen 9 години ago
  4. правеца 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.