Китайска космическа станция пада на 2 април, сред възможните места е и България

космическа станция

Китайска космическа станция „Тянгун-1“, която може да падне в България, се очаква да навлезе в атмосферата на 2 април, съобщи за „Дарик“ директорът на отдела за космически отпадъци в Европейската космическа агенция Холгер Краг. Той уточни, че има несигурност плюс-минус четири дни, което означава, че времевият прозорец е от 30 март до 6 април. Тежащата 8 тона станция е необитаема от 2013 година, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

За да наблюдава превърналата се в космически отпадък станция, Европейската космическа агенция използва разузнавателна информация, предоставяна от САЩ и от центрове в Европа. В момента станцията се носи в орбита на височина 240 километра, обясни Холгер Краг.

„Падането на станцията ще отнеме около 20 минути. В началото на тези 20 минути ще наблюдаваме аеродинамични сили, които ще откъснат соларните клетки, а след това ще има много силно нагряване заради триенето с атмосферата. Корпусът ще се стопи. Само няколко компонента ще оцелеят. Обикновено това са резервоарите. Космическата станция ще навлезе със скорост от около 27 хиляди километра в час. Когато достигне височина 30 километра, обаче, тя ще е почти спряла и фрагментите ще паднат вертикално със скорост от 300 км/час.“, обясни Краг.

Нормално е да оцелеят няколко компонента от такъв голям обект, посочи специалистът и добави, че по-вероятно е те да паднат във водата. Територията, на която може да падне, е огромна, но в нея попада и част от България. За тези 8 дена на вероятност за падане, станцията ще извършва 16 завъртания около Земята, така че за осем дена това са над 100 орбити. По тази причина не може да се прогнозира по-точно мястото на падане. Със сигурност ще бъде между 43 градуса юг и 43 градуса север.

„13 агенции участват и всяка от тях има собствен начин за предсказване на навлизането в атмосферата. Ние ги сравняваме. Така подобряваме методите си. В същото време сравняваме и измерванията си, тъй като всяка държава има сензори за наблюдение на станцията. Така получаваме по-точни прогнози“, каза още експертът.

За всеки от хората, живеещи в географската област, където се очаква падането, вероятността да бъде ударен от отломък е по-малка от вероятността да бъде ударен два пъти от мълния в една и съща година. Няма причина за притеснения.

„Тиангонг-1“ не е единственият обект, който пада на Земята. Над 100 тона маса падат неконтролирано всяка година. Станцията е само 10 процента от това. А преди 30-40 години са били 200 това, така че времената са били по-опасни в това отношение. В историята на космическите полети човек никога не е бил нараняван от космически отпадък.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

НАСА: Космосът променя човешкото ДНК по странни начини

Пентагонът се подготвя за война в Космоса

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Руски космонавти разказват стряскащи истории за космоса

Вижте Земята от Космоса такава, каквато е била в деня на вашето раждане!

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.