Човек мига толкова често за да рестартира мозъка си

окоЧовек за една минута мига средно от 15 до 20 пъти. Смята се, че мигането е механизъм, необходим за да се овлажнява роговицата. Само че роговицата не се нуждае толкова често от овлажняване – за нормалното и функциониране стигат и седем мигания. А така хората прекарват в примигвания около 10 % от времето, през което са будни.

Неврофизиолози от университета в Осака, под ръководството на Taмами Накано предположили, че такова често мигане може да се обясни с факта, че мозъкът се нуждае от някакъв вид „рестартиране “ – така той по-лесно се превключва от един обект към друг, „изчиствайки“ текущото си състояние.

Интересното е, че хората мигат в абсолютно определени моменти – като например по време на пауза в речта на оратора или след края на абзаца, докато чете, с други думи, мигането се случва между значими, “ логически завършение“ събития.


Мигането помага за „рестартиране“ на текущото състояние на вниманието в невронната мрежа, разположена в онази част на мозъка, отговорна за разпознаване на обекти, както и превключване на вниманието от един обект към друг, понякога по-малко значим.

Предположението било проверено експериментално: група доброволци гледали комедийното шоу „Мистър Бийн“, а учените по това време наблюдавали активността на невронната мрежа с помощта на скенер. Когато по време на някоя сцена хората мигали, мозъците им за част от секундата минавали в „пасивен режим“, а активността на невронната мрежа драстично намалявала – скенерът отчитал спад в притока на кръв в свързаната с това част на мозъка по време на мигането.

Причините, защо за превключване на вниманието мозъкът използва този начин , остават неясни. Изследователите продължават да проучват този въпрос и планират да поставят редица други експерименти, за да разберат отговора.

Вижте още: 

10 неразгадани мистерии на човешкия мозък

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.