Кладенецът в този концлагер смразява кръвта

Снимка: SobiborInfoP / sanovnik.bg

Всички са чували за Аушвиц и Треблинка – едни от най-известните концентрационни лагери. По-малко известният Собибор обаче може да се окаже дори по-страховит от тях.

През Втората световна война най-зловещите концентрационни лагери са били разположени в Полша. Там се е извършвало планираното и системно изтребване на еврейския народ. По груби данни в концентрационен лагер Собибор са избити над четвърт милион души.

Снимка: SobiborInfoP / sanovnik.bg

Чудовищата, които са управлявали лагерите на смъртта, са усетили, че краят на войната идва. Тогава решили да прикрият престъпленията си.

Наскоро обаче полски археолози се натъкнаха на множество масови гробове в горите около Собибор, които говорят за ужаса, който се е разигравал там. За да не бъдат открити телата, нацистите са заливали своите жертви с бетон.

Снимка: SobiborInfoP / sanovnik.bg

Учените са попаднали и на ключове от помещенията, където са държани обречените. В бетона са открити множество тела. Сред тях е открит и златен пръстен, на него пише: Внимавай, ти си мой за вечни времена.

Повечето от жертвите са екзекутирани в последния момент. Скелетите масово имат следи от дупка от куршум в тила.

От Собибор са спасени само 30 човека. Днес по-голямата част от лагера е разрушена. Зловещите паметници, като сената от крематориума обаче, стоят.

Снимка: SobiborInfoP / sanovnik.bg

Кладенец, разположен в близост пък, смразява кръвта. В него са открити множество човешки останки. Предполага се, че това е бил отчаян опит за спасение, завършил с удавяне за клетниците.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

1944: Смях в „Аушвиц“ – как се забавляват офицерите в лагера

Лагерите в Сибир – пътят към смъртта

Психологът от концлагера

Това са най-дръзките бягства от затвор, които познава историята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.