Кои са съвременните изобретения, родени от фантазията на писателите?

матрица

Дори не можем да си представим колко много от съвременните удобства, на които се радваме днес, са били някога само част от фантазиите на писателите.

Всички сме чували за Жул Верн и неговата подводница. Кои са съвременните изобретения, родени от фантазията на писателите?

СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ

През 1911 г. Хюго Гернсбек във футуристичния си роман „Ралф 124С 41+“ (според замисъла на автора „124С 41“ трябвало да се чете като „one-to-fore-seefor-аll“ – „този, който ще предвиди за всички“) предсказва използването на слънчевата енергия. А 67 години по-късно, през 1978 г., са изобретени първите слънчеви калкулатори.

АТОМНАТА БОМБА

Едно от най-мрачните предсказания за използването на атомни бомби е направено в романа на Хърбърт Уелс „Освободеният свят“ (1914 г.). През 1945 г., 31 години по-късно, първата атомна бомба е хвърлена над Япония.

ЕКСТРАКОРПОРАЛНОТО ОПЛОЖДАНЕ

През 1924 г. в книгата „Дедал, или науката и бъдещето“ Джон Бърдън Сандерсън Холдейн (съкратено Дж.Б.С. Холдейн) разказва за оплождане в епруветка. Но едва 53 години по-късно, през 1977 г., е проведено първото успешно екстракорпорално оплождане.

ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО

В популярната си книга „Прекрасният нов свят“ (1932 г.) Олдъс Хаксли прогнозира генното инженерство. 40 години по-късно, през 1972 г., са изпълнени първите дейности в областта на генното инженерство.

СПЪТНИКОВА ВРЪЗКА

През 1951 г. Артър Чарлз Кпарк в книгата си „Прелюдия към Космоса“ предсказва използването на спътници за връзка. 14 години по-късно, през 1965 г., е изстрелян първият такъв спътник.

ВИРТУАЛНАТА РЕАЛНОСТ

През 1956 г. Артър Кларк в произведението си „Градове и звезди“ разказва за виртуалната реалност на видеоиграта. След 10 години, през 1966 г., е отразена идеята за автоматична гласова транслация в режим на реално време. През 2014 г., обновявайки приложенията си, „Гугъл“ взема предвид тази функция. Днес разполагаме с гласово търсене и гласов отговор.

Morkadis

НАЙ-ДОБРИЯТ ШАХМАТИСТ В СВЕТА Е ПОБЕДЕН ОТ КОМПЮТЪР

Реймънд Курцвайл в книгата си „Епохата на интелектуалните машини“, публикувана през 1990 г., предсказва, че компютрите ще превъзхождат по разум най-добрите умове на човечеството. И се оказва прав. На 11 май 1997 г. компютърът DeepBlue в мач от 6 партии побеждава световния шампион по шах Гари Каспаров: две победи за компютъра, една – за човека, и три ремита.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

100 години по-късно предсказанията на Циолковски са изключително точни

Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

15 научнофантастични предсказания, които се сбъднаха

10 предсказания за това как ще изглежда светът през 2025 г.

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.