Кой е „Чаровния убиец“ и защо има заря в небето при убийството му

7.16 часа на 24 януари 1989 г. На електрическия стол в държавния затвор във Флорида пред очите на 42-ма свидетели издъхва един от най-жестоките, но и признат за най-харизматичния сериен убиец – Тиодор Робърт Бънди.

Минути по-късно заря в небето и викове „Гори, Бънди, гори“ ознаменуват последния дъх на 42-годишния психопат, отнел живота на десетки жени и момичета през 70-те години на XX век, и признал за убийствата на само 30 от тях. Историята около Тиодор припомнят от Dir.bg.

Екзекуцията на Бънди събира стотици пред стените на затвора, а милиони наблюдават „шоуто“ от домовете си.

Смъртната му присъда е постановена десет години по-рано от съдия Едуард Д. Кауърт, а последните му думи към подсъдимия дори звучат ласкаво:

„Грижи се за себе си, млади човече. Казвам ти го искрено – грижи се за себе си. За съда бе крайно трагично да чуе и види такава липса на човечност в тази съдебна зала. Ти си толкова забележителен млад мъж. Щеше да бъдеш чудесен адвокат и аз щях да съм поласкан да практикуваш право в моята съдебна зала, но ти избра друг път. Грижи се за себе си. Не изпитвам ненавист към теб, искам да го знаеш. Още един път – грижи се за себе си“.

Година по-късно – през 1980 г., Тед Бънди получава още една смъртна присъда. За последното убийство, което е извършил – на 12-годишната Кимбърли Лийч от Солт Лейк Сити през февруари 1978 г. Тялото на момиченцето е открито два месеца по-късно в щатския парк на Суейни Каунти във Флорида.

През цялото време „Чаровния убиец“ твърди, че е невинен и медиите са виновни за погрешното му свързване с убийствата. В съдебната зала пред съдия Кауърт, Бънди заявява, че цялото дело и крайната присъда са абсолютен фарс, с който той категорично не е съгласен.

„Абсурдно да прося милост за нещо, което не съм извършил …не бих споделил бремето на вината“, казва Бънди, признат от психолозите за „гениален психопат“.

Въпреки двете смъртни присъди, серийният убиец не се отказва. Следващите 9 години Тед Бънди отчаяно се опитва да обжалва пред всички възможни съдебни инстанции. Първоначално датата за екзекуцията му е определена за 4 март 1986 г., но е била отложена, тъй като новият му адвокат Поли Нелсън работел по обжалванията на присъдите. Всички те са отхвърлени. Последното решение е на Върховния съд на САЩ.

Последната нощ е нощ на признания

Екзекуцията на Тед Бънди е насрочена за 24 януари 1989 г. 11 часа по-рано серийният убиец неочаквано решава да признае за голяма част от престъпленията си пред главния следовател на Правосъдния отдел в щата Вашингтон д-р Боб Кепел.

През 1980 г. Тед бил помогнал на д-р Кепел в търсенето му на „Убиецът от Грийн Ривър“ и му имал доверие. Кепел отива да види Тед в затвора, „въоръжен“ само със записващ касетофон. Онова, което научава, е наистина шокиращо. „Чаровния убиец“ разказва как е запазвал главите на жертвите у дома си, като трофеи. Още по-изненадващо било признанието на Тед, че е имал прояви на некрофилия с някои от останките на жертвите си.

След разговора с д-р Кепел, Бънди провежда последния си телефонен разговор. Той е с неговата майка – Луис Бънди. Тя не присъства на екзекуцията, защото „щеше да е твърде болезнено“. Разговаряйки с журналисти пред дома си в Такома, Луис Бънди заявява:

Morkadis

„Всичко това е цирк, а агонията, през която щяхме да преминем, нямаше да компенсира няколкото минути разговор с Тед през стъклото. Той се чувства по същия начин“.

Отношенията на Бънди с майка му са необичайни още от детството му, когато той вярва, че тя е негова сестра, а баба му и дядо му – негови родители. Истината се разкрива, когато негов братовчед му показва акта му за раждане, в който Луис Бънди е вписана като негова майка. Кой е баща му обаче не е известно.

През всичките години Луис Бънди не вярва, че синът й е способен на зверствата, в които е обвинен и за които е осъден. „Вярваме му, искаме да му вярваме. Той все още е наш син, няма значение какво е направил, ние го обичаме много“, заявява майката.

Old Sparky 

Няколко часа преди екзекуцията, Тед Бънди поръчва последното си ядене – стек, картофени палачинки, яйца и препечени филийки, но то остава недокоснато.

Малко преди 7 часа „Чаровния убиец“ е поведен към Old Sparky – електрическия стол, на който ще издъхне пред очите на 42-ма свидетели. Попитан какви са последните му думи, Бънди отговаря: „Джим и Фред, искам да предадете моята любов на моето семейство и приятели“.

Джим Колман е един от адвокатите му, а Фред Лоурънс е методисткият свещеник, който прекарва с Бънди последните часове в килията.

В 7.16 часа бутонът е натиснат. 2000 волта преминават през тялото на убиеца. Минута по-късно машината е изключена, лекар проверява дали има пулс. Втори медик преглежда зениците на екзекутирания и Тиодор Робърт Бънди е обявен за мъртъв.

Тялото му е кремирано, а прахът му е разпръснат в планината Северни Каскади във Вашингтон, където е убил поне четири от своите жертви. Истинският брой на убитите от „Чаровния убиец“ и до днес остава неизвестен.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Андрей Романович Чикатило – най-дълго върлуващия сериен убиец в СССР

Най-безмилостните деца-убийци в човешката история

5 ужасяващи истории на хора, успели да се спасят от капана на сериен убиец

Карл Денке – канибалът от Зембице

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.