Къде расте „Дървото на смъртта” – най-отровното на Земята

Снимка: pochivkablitz.bg

Според Института по храни и земеделие във Флорида, взаимодействието с която и да е част от това растение може да бъде фатално

През 1999 година рентгенологът Никол Стрикланд заминала на почивка на карибския остров Тобаго – истински тропически рай с живописни и пусти плажове. В първия ден тя се разхождала с приятелка и намерила няколко зелени и сладко ухаещи плода, приличащи на ябълка.

Двете жени неразумно решили да опитат плодовете и след няколко секунди усетили парене и мъчителна болка в гърлото.

Плодът, на който двете жени попаднали, е от дървото манцинела (Hippomane mancinella), което расте в тропическите райни на Южна Северна Америка, Централна Америка и Карибите и северната част на Южна Америка.

Испанското име на растението е arbol de la muerte, което означава „дърво на смъртта“. Манцинела е вписано в Книгата на рекордите „Гинес“ като най-опасното дърво в света, съобщава „Нешънъл джеографик“.

Снимка: pochivkablitz.bg

Според Института по храни и земеделие във Флорида, взаимодействието с която и да е част от това растение може да бъде фатално.

Манцинелата принадлежи към голямото и разнообразно семейство млечкови. При тях отличителна черта е отделянето на гъст бял сок, който прилича на мляко.

При Hippomane mancinella той се намира в кората, листата и плодовете. Сокът съдържа много токсини. Смята се, че най-тежките реакции идват от форбол – токсично органично съединение.

Снимка: pochivkablitz.bg

Тъй като форболът е силно разтворим във вода, човек дори не бива да се крие под дървото по време на дъжд. Когато влезе в контакт с кожата, сокът от марцинела причинява мехури.

На някои от местата, където растат тези дървета, има червена или бяла маркировка и информационни табели за предупреждение на хората. Има съобщения за тежки възпаления на очите и дори слепота, причинена от дима на запалени дървета манцинела.

За късмет на Стрикланд, тя и приятелката ѝ оцелели, защото опитали много малки парчета плод. По-късно тя дори написала статия с подробно описание на симптомите за Британския медицински журнал.

Снимка: pochivkablitz.bg

Morkadis

Някои биха си помислили, че тези дървета могат просто да бъдат изсечени, но това не трябва да се прави, тъй като манцинелата играе важна роля в местните екосистеми. Плътната им корона осигурява много добра защита срещу вятъра и крайбрежната ерозия.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Това растение попива цялата негативна енергия от компютъра

Най-отровните растения на планетата

Най-отровното растение в Европа се среща и у нас

Смъртоносната синя лагуна

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.