Къде ще се скриеш в Китай?

Мрежа от 200 милиона камери ще контролира 1.4 млрд. жители

Китай разработва специална дигитална диктатура с цел да контролира своите 1.4 милиард жители. За някои „социалната кредитна система” ще носи привилегии, а за други – наказания.

Дандан Фен е млада и модерна жена от Китай. Професионалист в сферата на маркетинга, тя е усърдна и успешна дама – или с други думи – китайски жител за пример. Но Дандан е наблюдавана 24 часа в денонощието. Обширна мрежа от 200 милиона камери, поставени из цялата страна, се грижат за това да не остане нито едно тъмно ъгълче, в което тя да се скрие. Всяка нейна стъпка, всяко нейно действие, дори нейните мисли могат да бъдат. И Дандан не намира нищо нередно в това.

Това, което за мнозина все още звучи като утопична визия за бъдещето, вече се случва в Китай. И със сигурност ще промени живота на всички ни.

Комунистическата партия го нарича „социална кредитна система” и заявява твърдо, че дигитализирането й ще бъде изцяло готово до 2020 година. Официален говорител на партията съобщава, че до няколко години „тя ще позволи на праведните хора да се реят свободно под слънцето, докато дискредитираните личности няма да могат да направят дори и една стъпка незабелязано”. Социалната кредитна система ще наподобява персонална карта за оценка на всички 1.4 милиарда жители на Китай.

В опериращата вече пилотна програма всеки жител първоначално е „удостоен” с 800 точки. Онези, които са като Дандан и имат топ резултати, ще получават специално отношение в хотели и летища, а също така и по-изгодни условия за кредит и по-кратки процедури при кандидатстване в университет или за работно място.
А онези, които стоят в дъното на таблицата, ще бъдат изолирани от обществото, ще им бъде отказвано да пътуват, да теглят кредит и да работят в държавни институции. Програмата ще оперира чрез най-новите високотехнологични системи за наблюдение – не напразно Китай от години се опитва да се превърне в световен лидер в областта на изкуствения интелект.

Камерите за наблюдение ще бъдат оборудвани с лицево разпознаване, сканиране на тялото и географско проследяване, за да подсигурят непрекъснато наблюдение на всеки гражданин. Апликациите на смартфоните също ще бъдат използвани за събиране на данни и ще следят онлайн поведението на собствениците си.
Нещо повече – цялата важна информация от традиционни източници като правителствената база данни, тази от образователната система и медицината, а също и от застрахователни компании и финансови институции, ще бъде вкарана директно в индивидуалните таблици за резултат на гражданите.

Вече няколко компании работят с правителството с цел национализиране на системата,координиране и конфигуриране на технологията, за да финализират алгоритъма, който ще определи точките на всеки гражданин. Това със сигурност е най-мащабният проект по социално инженерство в историята, взимайки предвид как повече от милиард души ще бъдат контролирани и следени. А в случай че проектът бъде успешен, това ще бъде първата дигитална диктатура в света.

Един малък пример: Дандан е в супермаркета и търси продукти из щандовете – дори това безобидно действие няма да убегне от пронизващия поглед на партията. А когато системата бъде завършена и влезе в действие, това, което Дандан ще сложи в пазарската си количка, би могло да повлияе на нейния социален кредит. Купуването на твърде много алкохол може да бъде разтълкувано като алкохолна зависимост и това ще доведе до загуба на точки. Или ако си купи кърпички, това би означавало, че е отговорна, което ще й донесе бонус точки. Системата ще работи „на живо”, тоест резултатът й ще се опреснява в реално време.

Дандан не възразява перспективата й за живот да зависи от всевиждащото око на държавата. 36-годишната жена знае, че социалният кредит не е съвършена система, но вярва, че това е най-добрият начин да се управлява обществото в страната с най-многобройно население. „Смятам, че хората в моята страна биха искали да има стабилно и сигурно общество. – споделя тя. – Ако, както твърди нашето правителство, всеки ъгъл в публичното пространство е оборудван с камери, аз ще се чувствам в безопасност”.

А и в нейните представи тя само би спечелила от системата. Както и всичко останало, високата финансова култура на Дандан е важна съставна част за резултатите от националния социален кредит. Във вече съществуващата финансова кредитна схема, наречена Sesame Credit, Дандан има много висок резултат от 770 точки от възможни 800 — следователно тя несъмнено е един лоялен китайски гражданин.

Благодарение на този рейтинг, Дандан може да се възползва от многото преимущества, които Китай може да предложи заради бързите си темпове на развитие. Апликация на телефона й, например, дава достъп до специални привилегии при вземане на кола под наем, наемане на хотелска стая или къща без депозит.

Но социалната кредитна система е много повече от просто сърфиране в интернет или шопинг решения. Тя ще се повлиява и според това кои са твоите приятели и кой е част от семейството ти. Ако приятел на баща ти каже нещо лошо за правителството, ти пак ще изгубиш точки. С кого излизаш и кого ще избереш за дългогодишен партньор също има значение. Дандан се е омъжила по любов, но е избрала правилния съпруг – Ксаожинг Жанг вероятно ще има дори по-висок рейтинг от нея. Той е цивилен служител в Министерството на правосъдието, един лоялен кадър на партията.
„Ние имаме нужда от социална кредитна система – казва Ксаожинг. – Ние от китайската нация се надяваме да си помагаме един на друг, да се обичаме и да помагаме на всеки един да просперира. Както казва президентът Си, ние ще бъдем богати, демократични, културни, хармонични и красиви. Това е надеждата на Си за бъдещето на страната. Това е и надеждата на целия китайски народ.”

За китайските граждани не е нещо необичайно правителството да има решаваща роля в личния им живот. За мнозина личното пространство няма същата стойност, каквото има на Запад. Китайците оценяват много по-високо колективното добро, отколкото индивидуалните права, така че вярата им, че социалната кредитна система ще донесе само позитиви на обществото, е напълно обяснима.

Morkadis

Има и образовани хора от средната класа, които са дълбоко обезпокоени и не смятат за редно такава точкова система да бъде единствения критерий за оценка на характера на човека и неговите способности. Но тяхното мнение не би могло да спре колелото да се върти.

Партията използва тази система като начин да си възвърне част от изгубения контрол от 80-те години насам, когато Китай започна да се отворя към света и последва скоростно развитие във всички области. Това е начин да се заглуши гласа на несъгласието и да се подсигури абсолютна доминация на партията.

Към този момент има над десет милиона души, които са наказани за нарушения според пробните социално кредитни системи. Лиу Ху е един от тях. В много други общества той би празнувал. Но не и в Китай. Лиу Ху е разследващ журналист, който разкрива корупция в най-високите етажи на партията и разрешава редица криминални убийства. Той е на мнение, че правителството го смята за враг. Ху изгубва своя социален кредит, когато към него е повдигнато обвинение и той е осъден заради една своя реч. Сега Ху се оказва изолиран от обществото заради ниския брой точки, с които разполага.

През 2015 г. Ху загубва дело за клевета след като обвинява чиновник в изнудване. Той трябва да се извини публично и да заплати глоба, но когато съдът настоява за допълнителна глоба, той отказва. Така няколко години по-късно 43-годишният журналист открива, че е в черната листа на пробна социална програма и е описан като „нечестен” човек.
„Има много хора, които са в тази черна листа по погрешка, но не могат да предприемат нищо”– казва Ху. Това съсипва неговата кариера и го превръща в аутсайдер, а междувременно той започва да се бои и за бъдещето на своето семейство.

Социалната кредитна система спира всички негови възможности да пътува и го държи буквално под домашен арест в родния му град Чонгкинг. Всички опити да си купи билет за влак до Ксиан през апликация на телефона остават неуспешни.
„Апликацията казва, че е невъзможно да бъде извършена резервация за билет и по този начин достъпът ми до железопътния транспорт е легално забранен”, обяснява той.

Всички профили в социалните мрежи, където Ху публикува информация за журналистическите си изследвания, също се оказват закрити. Той твърди, че неговите профили в Wechat и Weibo са имали общо над два милиона последователи преди да бъдат цензурирани.
Ху е убеден, че поставянето му в черната листа е чист политически акт и неколкократно прави опити да се свърже с властите, но всички негови усилия са посрещнати с мълчание. Желанието му е преди всичко да предупреди света за този кошмар, който предстои да се превърне в реалност. Това би могло да изложи семейството му и приятелите му на сериозен риск, но Ху вярва, че това е и начин повече китайци да осъзнаят какво ще се случи по време на приближаващата с все сила дигитална диктатура.

„Техните очи са заслепени, а ушите им са запушени. Те знаят много малко за света и живеят в илюзия.”
Дандан вижда единствено сини небеса в нейното дигитално бъдеще. За нея има и друг стимул да бъде оптимистично настроена към социалната кредитна система. Това е начинът да подсигури щастливо и безгрижно детство за своя двегодишен син Руйбао. Благодарение на това, че неговите родители имат високи резултати, на Руйбао ще му бъде предоставен най-добрият старт в живота – най-хубавата къща, най-добрите училища и здравеопазване от първа класа. Той ще се ползва с всички предимства и протекции на партията. Поне докато мама и татко имат добри точки в социалната кредитна система.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Следят ни като на филм!

15 научнофантастични предсказания, които се сбъднаха

Напреднал изкуствен интелект ще управлява света по-добре, отколкото хората някога сме могли

Това са книгите, които предрекоха бъдещето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.