Легендата за античния град Кабиле

кабиле

Кабиле е най-големият тракийски античен град, чийто останки са оцелели до днес. Местността се намира край Ямбол и в миналото е използвана от траките за посрещане на Лятното слънцестоене. Освен с историята обаче, Кабиле е известен и е една красива легенда.

Траките са вярвали, че богинята Кибела, която е еквивалент на древногръцката Артемида, е основала града им и затова се казва Кабиле. Намиращ се в долината на река Тунджа, той се радвал на плодородно лято.

Кабиле е бил известен и със своята монетница, единствената в Тракия, където се сечели монети от бронз и сребро. Първите монети, които се появяват с лик на владетел, били изсечени при управлението на цар Спарток.

При управлението на този владетел, жителите му се радвали на добра реколта и мир. Един ден обаче царят пада от висока скала и умира, а смъртта му залива с тъга всички жители на Кабиле.

Наблюдавайки как траките отказват да се върнат към нормалното си ежедневие, богинята Кабила се намесила, за да върне отново вярата им.

В близост до града имало две масивни крепости, като богинята обещала, че до тях ще засади лозе, от чийто плодове ще могат да направят сок, а сокът ще носи величието на цар Спарток.

Тогава жреците на града измислили ритуал да се будят всяка сутрин и да приветстват с песни майката земя, докато плодовете на лозето узреят.

След време лозата започнала да дава най-сладкия и сочен плод, а траките се наумили да го превръщат в сок, който нарекли вино. Напитката превърнала града в търговски център и така станал още по-богат и проспериращ.

Оттогава регионът на сегашния град Ямбол носи славата на наследник на древните тракийски традиции във винопроизводството, датиращи от ерата на Кабиле, а виното още съхранява божествеността на великата Кибела.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

А ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЛЕГЕНДАТА ЗА МУМИЯТА?

БЪЛГАРСКИТЕ АМАЗОНКИ – ЛЕГЕНДАРНАТА КРАЛИЦА КУНА И НЕЙНИТЕ ЖЕНИ-ВОИНИ

РАГНАР ЛОДБРОК – СВИРЕПИЯТ ВИКИНГ, КОЙТО СЕ ПРЕВРЪЩА В ЛЕГЕНДА

ЛЕГЕНДАТА ЗА ПРОКЪЛНАТОТО ИМЕНИЕ УИНЧЕСТЪР

ЛЕГЕНДА ЗА ПОСЛЕДНАТА ЦАРИЦА НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.