Легендата, от която тръгва суеверието, че не се подаряват часовници

часовник

Всеки знае от суеверие, че не е хубаво да се подарява часовник, а ако някой получи часовник като подарък, трябва да го откупи с няколко дребни монети. Това поверие тръгва от една легенда за разгневен часовникар и китайски император.

В китайския императорски двор живял талантлив часовникар, който трябвало да спазва само едно условие в работата си – изработените от него часовници не трябвало да се повтарят, а всеки в двора да разполага с уникален аксесоар за отмерване на времето.

Въпреки че това условие му струвало скъпо, понеже не можел да използва материалите си втори път, часовникарят бил доволен от работата си и правил часовници в продължение на 15 години срещу добро заплащане.

Нямало изгледи някога да бъде заменен, докато в двореца не пристигнал младеж с наистина удивителен часовник. Върху него изкусно бил изработен нефритен дракон, а механизмът бил разположен в красиво златно яйце. На всеки час яйцето се отваряло и се чувал мелодичен звън.

Императорът бил възхитен от часовника и го назначил за новия дворцов часовникар, като изгонил стария. Той напуснал града и се заканил един ден да отмъсти на императора.

Години по-късно при китайския император пристигнала красива гостенка, която заявила, че му носи специален подарък. Върху поставка от абаносово дърво тя му подала часовник от опал, който светел отвътре. Бил заобиколен от рубинени цветя и малахитови дървета, а в двата му края били разположени красиви златни пауни.

Императорът бил във възторг. Той поискал да плати часовника на девойката, но тя отказала да приеме пари и заявила, че подаръкът е изработен специално за него.

Изминала само година от посещението ѝ, а императорът се разболял тежко. Нито един лек не облекчил болестта и в страната се подготвили за неговата кончина. Тогава се появил старият часовникар и признал, че девойката, която пристигнала преди година, била негова дъщеря, а часовникът – негово изобретение.

В жаждата си за мъст той настроил часовникът да отброява последната година живот за императора.

В древността се вярвало, че часовникарите притежават нечисти сили, понеже успяват да създадат изобретение, което отмерва времето. Вярвало се също, че ако пожелаят, могат да настроят часовника така, че да отброява последните минути от живота ви.

Според легендата всеки часовникар притежава дарбата си от бог Хронос и единственият начин да се отмие негативната енергия е чрез дребни монети, с които да откупите часовника си. Приемайки монетите, злото вече няма сили над вас.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Не приемайте като подарък тези 7 предмета! Могат да ви донесат лош късмет!

Вълшебни предмети, които трябва да има във всеки дом

Нещата, които не трябва да държите у дома, защото задържат негативната енергия

Легендата за античния град Кабиле

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.