Ледът разкри тялото на куче, починало преди 18 000 години

Тялото на куче, почивало необезпокоявано от никого цели 18 000 години в ледовете, беше открито съвсем наскоро в Източен Сибир. Откритието е дело на руски учени, правили проучвания в ледовете в тази вечно замръзнала област близо до Якутск.

След като близо 18 000 години животното е стояло дълбоко замразено в леда, днес почти в отлично състояние са носът, козината и зъбите на този праисторически звяр.

Именно идеално запазеният външен вид на тялото не е дал повод на учените да предположат първоначално колко ценна е тяхната находка.

Едва след като останките на кучета са били подложени на радиовъглеродно датиране в Шведския център по палеогенетика, се е разбрало, че всъщност откритото тяло е на цели 18 000 години.

Кучето, което е загинало едва на двумесечна възраст, вече сериозно се прочува от експертите, защото видът му не е сред известните.

Все още авторите на откритието не могат да потвърдят със сигурност дали откритото сред ледовете тяло е на куче, вълк или на онази липсваща брънка между тях.

Според Дейвид Стантън, който е част от екипа на Шведския център по палеогенетика, установил възрастта на намереното животно, откритието е повече от интересно.

Обикновено е сравнително лесно да кажем, дали става дума за куче или вълк, казва ученът, но в този случай въпреки цялата събрана до момента информация, не успяваме да категоризираме с точност към коя от двете групи принадлежи намереното тяло и това е наистина изумително.

Всички са чували историята, че вълкът е бил опитомен от човека, но кога точно във времето се е случило това, никой не се наема да каже.

Според много учени опитомяването на вълците е станало два пъти поотделно – като и в двата случая става дума за опитомяване на представители на вида сив вълк, които поотделно са били опитомени от хората, живели в миналото в Европа и в Азия.

Шведските учени планират да извършат заедно с руските си колеги още изследвания на намереното животно, което към този момент носи звучното име Догор – приятел на якутски.

Експертите таят надежда, че откритието може да даде отговор на въпроса дали кучетата със сигурност са произлезли от вълка или става дума за два отделни животински вида.

Според авторите на откритието, ако намереното тяло в действителност е на куче, а не на вълк, то това ще е най-старото куче, откривано някога.

Morkadis

Не за първи път вечно замръзналите полета на Сибир разкриват по някоя тайна от миналото.

Това не е първото добре запазено тяло на праисторическо животно, което учените са откривали там. Преди няколко години в полярните ледове беше открито и отлично запазено тяло на мамут на възраст около 10 000 години.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Проклятието на Ледения човек

Тайнствена мумия на Хуманоида Атакама

Мумията на двуглавия гигант Кап Дуа – загадка без отговор

Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледове

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.