Летяща чиния на старинна френска монета?

3

Френският жетон, на който се вижда НЛО.

На френска монета, изсечена между 1656 и 1680 г., може да се види странен кръгъл обект, който изключително много напомня дизайна на летящите чинии, описвани от толкова голям брой хора.

Монетата се нарича френски жетон и „в средновековния свят е била широко употребявана като помощно средство за изчисляване на сделки между търговци и кралски представители“, пише в нумизматичния сайт York Coins. Тези жетони са поставяни върху изчислителна дъска, показвайки нагледно пресмятанията, извършвани от търговците.

4

Изчислителна дъска, на която са извършвани пресмятанията с жетони като този, на който се вижда нещо подобно на летяща чиния.

„Жетонът има размерите на американска монета от 25 цента и прилича на хиляди други жетони, на които са изобразени различни фигури с религиозна и образователна тематика. Повечето от тях са произведени между XVI и XVII  век.

Изглежда монетата е изсечена в памет на необичайна среща с НЛО. Някои изследователи смятат, че представлява библейското колело на Езекил. Латинският надпис „OPPORTUNUS ADES“ се превежда като „Тук е в подходящото време“, пише UFO Sightings Daily.

5

Двете страни на енигматичния жетон.

Колелото на Езекил е едно от най-споменаваните, когато става въпрос за доказателства за НЛО в Библията. Пророкът описал приближаването на „четири лица“ от небето. Една от най-известните фрази в книгата на Езекил е „колело в колелото“. Когато „четирите лица“ докоснали земята, Езекил забелязал колела. Неизвестният обект кацнал, от него излезли колела и започнал да се движи.

По това време Езекил би трябвало да е бил запознат само с обикновени колела от каруци, но той описал колела, които могат да се движат във всички посоки.

6

Холандски жетон, изобразяващ разбиването на Армадата.

От статия за френските средновековни жетони в нумизматичния сайт Chicago Coin Club става ясно, че дизайнът на тези монети е подбиран много внимателно, защото самите жетони са били използвани и като силно средство за пропаганда.

„Както подобава на средновековния вкус, жетоните винаги са били декорирани. Тези декорации винаги са правени с някаква цел, понякога религиозна, но най-често политическа. През XVI век жетоните са използвани най-вече за предаване на някакво политическо съобщение или възхваляване на делата на владетеля. Френските управници изпитвали толкова голяма нужда да разнасят пропаганда чрез тези жетони, че продължили да ги създават дълго след като оригиналното им предназначение изчезнало.“

7

Френски жетон от 1648 г., на който е изобразена същата „летяща чиния“.

Странният жетон развихря въображението на ентусиастите вече няколко десетилетия. Някои от другите вероятни обяснения за необичайната фигура са гъба, която се носи във въздуха, цвете или щит.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ИЗВЪНЗЕМНИ В ДРЕВНОТО ИЗКУСТВО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.