Разработиха исторически модел, който обяснява зараждането на цивилизациите

цивилизацияИзследователи от Департамента по екология и еволюционна биология в Университета на Кънектикът заедно с Центъра за екология и околна среда в школата за биологични науки от Университета на Ексетър и Националният институт за математически и биологичен синтез, са провели  интердисциплинарната научна работа, в резултат на което е разработен  културно – еволюционен исторически модел на  развитието на обществата.

Този модел може да обясни статистически причините за възникването и формирането на най-важните центрове на цивилизациите в света. Според авторите на изследването, публикувано в PNAS, компютърната проекция на модела най-точно от всички предшестващи,  показва развитието на най-важните звена на управление в историята на човечеството.

В изграждането на този модел, изследователите вземат като основа  културни и социални фактори, а по-специално внимание е отделено на военната конфронтация. Била е  създадена компютърна проекция на Африка и Евразия, където е моделирано развитието на обществото и държавата от 1500 г. пр.Хр. до 1500 г.


Там, където учените първоначално заложили най-много ресурси, се случвал по-бърз напредък на цивилизацията. Това влияело и на военните дела, в резултат на което по-слабите държави били относително бързо асимилирани или унищожени.

Крайният резултат от модела, разработен от учените, на  65 % съвпаднал с реалните исторически статистики.

Според изследователите  тези модели могат да се използват за тестване на различни хипотези,  които досега не са имали фактическо потвърждение.

инфо: 30dumi.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Анонимен 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.