Любимата музика зависи от стила на мисленето

muzika

Музикалните предпочитания на човека се определят от стила на неговото мислене.

Допитване до 4000 души показва контраст между вкусовете на тези, които обръщат внимание преди всичко на закономерностите и механизмите на устройството на света, и тези, за които е по-важно човешкото отношение. Изследването е представено в сп. PLoS One.

Психолози от Кеймбриджкия университет са взели за ориентир теорията за емпатия-систематизация Саймън Барон-Коен (Simon Baron-Cohen).

Той предлага да се разделят хората на категории, по-склонни към систематизация (умение да разбират причинно-следствените връзки и да откриват закономерности) и към емпатия (предсказване на поведението в сложни нелинейни системи, които не се описват с набор закономерности).

Първите са по-способни към естествени и точни науки и работа с механизми, докато вторите по-добре взаимодействат с други хора, чувствайки и разбирайки техните постъпки.

Учените открили 4000 доброволци за своето изследване чрез Facebook приложението myPersonality, което кара потребителите да преминат през множество психологически тестове. Доброволците трябвало да прослушат и оценят 50 музикални произведения от 26 жанрове и поджанрове, за да сведат до минимум вероятността от непредсказуема лична привързаност към отделни музиканти и произведения.

Хората, склонни към емпатия, се оказали любители на меката и непретенциозна музика – софт рок, кънтри, фолк, електронна, евро поп. Те не харесвали тежките и наситени композиции на жанровете пънк рок и хевиметъл. Вкусовете на систематиците се оказали точно обратните, пише Lenta.ru.

Тези различия се проследявали дори в рамките на отделни стилове – склонните към емпатия предпочитали мекия и несложен джаз, а систематиците – сложния и авангарден.

Освен това притежателите на високи показатели по скалата на емпатията предпочитали не особено енергична музика, тъжните и меланхолични композиции, а също емоционално наситените произведения. Систематиците повече харесвали енергичната, весела, агресивна и интелектуална музика.

Изводите на психолозите имат практическо значение за музикалния бизнес. „Доста средства се харчат за алгоритми, избиращи музиката за потребителите на услуги от типа на Spotify и Apple Music. Знаейки когнитивния тип на човека, тези програми ще могат по-качествено да подбират мелодиите“, отбелязва саксофонистът Дейвид Грийнберг (David Greenberg), съавтор на изследването.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ХОРАТА СЪС СИНЕСТЕЗИЯ МОГАТ ДА ВИЖДАТ МУЗИКАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.