Любопитни факти за масоните

нов световен ред

Всички са чували теории, че масонството е уж скрит древен орден, чиито членове се стремят към постигане на глобално господство чрез нов световен ред. Колко от нас наистина знаят нещо съществено по темата?

Масонството е едно от най-старите и най-големите братства в света. Докато неговите традиции датират от началото на историята, масонството в сегашния си вид се появява пред света, когато неговите дейности са били забелязани от жителите на Лондон през 1717 година. От тогава са излезли десетки хиляди книги, издадени за тази не толкова тайна организация.

Масонството не е нито форум, нито място за поклонение. То не е религия, както мнозина вярват, и не учи на религиозна философия. И все пак, много въпроси около тази организация остават. Надяваме се със следващите няколко любопитни факта да хвърлим поне малко светлина върху тази организация.

Масонството съществува в различни форми по целия свят. Членовете му се оценяват на около пет милиона.

Противно на общоприетото схващане, масоните не са тайно общество. Всеки масон може да си признае, че е такъв, просто не може да разкрива същността на церемониите в братството.

Всеизвестни са масонските символи. Счита се, че те съществуват, за да запазят тайната на братството. В действителност те са създадени, защото в самото начало повечето масони не могли да четат, а символите им помагали да се наложат ученията на братството.

Не е възможно да станете масон, ако сте атеист. Първото изискване към новите потенциалните членове е, че те трябва да вярват в някаква висша сила по техен избор.

Има два основни клона на масонството – Традиционалистите, водени от Съединената Велика ложа на Англия, и Либералната, представлявана от Гранд Ориент ложата на Франция.

Масоните традиционно се разпознават помежду си чрез различни тайни знаци, включително носенето на пръстен с масонски символ, различни значки, а понякога и с определен вид ръкостискане.

Андерс Брейвик, извършил масовите убийства в Норвегия през 2011 година, е практикуващ масон.

На масоните им е наредено да не дават верни показания, когато на съдебната скамейка е техен събрат. Те признават открито, че ще лъжесвидетелстват, но за тях това е далеч по-малък грях от това да предадат един от своите.

Статуята на свободата не носи тайно масонско послание, но има връзка с Масонството. Нейният създател Фредерик Бартолди е масон.

Преклонението към Слънцето е сърцевината на масонството и вероятно много други тайни общества.

Хитлер е вярвал, че масоните заедно с евреите искат да покорят света и избива близо 800 хиляди от тях.

Сред най-известните масони са Чарлз Дарвин, Марк Твен, Уинстън Чърчил, Едгар Хувър, Бенджамин Франклин и един от основателите на САЩ – Джордж Вашингтон.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.