Тайните общества в миналото и в наши дни

тайни обществаЕто кои са най-популярните влиятелни организации, белязали историята с мистериозността си

Мистерията около тайните общества винаги е привличала вниманието на любопитните – и в миналото, и в наши дни. Според слуховете и догадките тези общества често се занимавали с конспирации, бунтове или съмнителни магии, но какво всъщност стои зад тях? Ето някои от най-известните тайни общества, които са белязали историята, а може би пишат и част от настоящето.

Масонството датира от 1717 година, като причината за възникването му остава неясна. Говори се, че масоните провеждат събиранията си под формата на ритуали. В тях включват различни символи, най-популярните от които са квадратът и компасът. Използват тайни знаци и специално ръкостискане, за да се разпознават сред останалите членове на обществото. Обръщат се към Бог като към „великия архитект на света“.


Илюминатите са известни още като тайното общество на свободомислещите. Целта им е да установят контрол над хората, световните ресурси и да променят из основи съществуващия ред. Мнозина вярват, че илюминатите съществуват и в наши дни, като заемат ключови позиции в управлението на различни държави. Смята се още, че те желаят да създадат единно световно правителство, което да се подчинява на атеистични принципи.

Орденът на Сион е име на организация, основана от монархиста Пиер Плантар през 1956 г. в Анмас. Предполага се, че в нея са членували известни исторически личности като Леонардо да Винчи, Исак Нютон и Виктор Юго. Орденът е целял създаването на свещена европейска империя, която да наложи нов световен ред, мир и благоденствие. Не са малко скептиците, които твърдят, че подобна група от хора никога не е съществувала.

Орденът на Златната Зора е окултна организация, създадена в Англия преди два века. Създателите му обединяват в едно знанията на масонството, християнския мистицизъм, Кабала, Теософията, както и знанията на средновековните и ренесансови окултисти. Документите свързани с организацията описват редица магически ритуали, които днес представляват основна част от западната окултна традиция.

Билдърбъргската група събира на едно място влиятелни личности от цял свят, които всяка година провеждат тайна конференция под сериозна охрана в някои от най-елитните хотели на планетата. В групата членуват основно президенти, министри, банкери и собственици на големите средства за масова комуникация. Достъпът до конференцията е възможен единствено чрез лична покана. Смята се, че активните членове на групата са близо 400, като най-много са тези от САЩ.

инфо: club.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. Анонимен 7 години ago
  2. Join_me 7 години ago
  3. emilyano Calabrezze 4 години ago
  4. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.