Малко известни факти за Граф Дракула

замък дракулаГраф Дракула всъщност не е живял в замъка Бран

Граф Дракула всъщност никога не е живял за постоянно в замъка Бран. Мястото, което днес привлича хиляди туристи като „дворецът на Дракула“, всъщност е било мястото на заточението му. Малко известен факт от биографията на Влад Цепеш, останал в историята като граф Дракула е именно този – че той е бил хвърлен в тъмница в замъка Бран, където е прекарал около два месеца.

Причина за заточението му е Матияш Корвин, саксонец, чиято собственост е бил замъкът през Средновековието. След двата месеца заточение там, граф Дракула е преместен във Вишеград. Как обаче се е стигнало до обявяването на замъка за собственост на Влад Цепеш?


Това става едва преди около 30 години, когато авантюристи от цял свят се стичат в местността, за да открият доказателства за кървавите деяния на митичния владетел. Именно тези туристи са хората, открили скрития в шубраците замък, намиращ се на самия връх на скалата.

Приликата му с описания в култовия роман на Брам Стокър замък, съвсем затвърдила убежденията на хората, че са открили мястото, където е живял страшният граф Дракула.

Към днешна дата той е сред най-големите забележителности в Румъния. Поредицата подземни лабиринти и подземни входове допълнително внасят мистика в двореца и привличат ежегодно хиляди туристи. Малко известен факт е, че кладенецът, намиращ се във вътрешния двор на замъка, всъщност е вход за подземие.

Според легендата пък Влад Цепеш неведнъж е използвал това подземие, за да измъчва турските си пленници. През 1920 година замъкът Бран е подарен на кралица Мария, за приноса й в обединяването на румънските провинции. Реконструкцията му продължава цели седем години, за да превърне двореца в това, което е днес.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

НАМЕРИХА ГРОБА НА ГРАФ ДРАКУЛА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.