Марсианската почва е подходяща за отглеждане на растения

марсХоландски учени са засадили 14 вида растения на почви, които възпроизвеждат условията на Марс и Луната, за да разберат дали бъдещите колонизатори ще могат да отглеждат собствената си храна, пише Popular Science.

Оказва се, че марсианската почва е с по-добри качества от почвите в някои региони на Земята.

Имитациите на почви се произвеждат от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) в собствена тераферма, като цената на 2 унции (малко над 0.5 кг) е 7.50 долара. Съставките за марсианска почва се взимат от вулканичен кратер на Хавай, чийто химически състав е подобен на пробите, които сондата Viking 1 донесе от Червената планета. Имитацията на лунна почва идва от находища на вулканична пепел близо до Флагстаф в щата Аризона.


Изглежда, че почвата на Марс и Луната съдържа необходимите съставки за отглеждане на растения с изключение на реактивен азот и, разбира се, вода. Имитациите не са перфектни, тъй като все пак съдържат следи от нитрати и амоний, които растенията обичат. Изследователите са засадили в общо 840 малки саксийни 14 растителни видове, сред които моркови, домати, пшеница, някои често срещани семена и четири вида, превръщащи азота в атмосферата в храна за растенията. За сравнение научният екип е засадил част от растенията в бедна земна почва.

Резултатите са обещаващи – повечето растения са се развили добре и са издържали 50-те дни на експеримента и в трите вида почва, като някои по-добре в марсианската, отколко в бедната земна почва. Най-лоши са постиженията при лунния образец. Според учените експериментът е показал, че на имитации на марсианска и лунна почва могат да се отглеждат растения, но тепърва трябва да се проучи колко вода могат да задържат те и как гравитацията, светлината и други условия в извънземните светове ще се отразят на растежа.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

УСПЕХИТЕ И ПРОВАЛИТЕ НА МИСИИТЕ ДО МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.