Масон споделя подробности от тайните ритуали на Ложата

тайни общества 2

„Движението на свободните зидари може да води начало от езическите ритуали, които са практикували скандинавските викинги“, казва Арвид Истад (Arvid Ystad). Той е автор на книгата „Свободните зидари в епохата на викингите“.

Авторът предлага нова теория за възникването на масонството и очаква възможни последствия.

Официално Масонският орден отказва да обсъжда книгата. Масонският вестник е взел интервю от Истад, което не е било публикувано, и сега масоните са престанали да анонсират книгата във Frimurerbladet, както било планирано. Според рекламния отдел на вестника „редакцията и Масонската ложа са взели единно решение да не публикуват анонс на книгата“.

„Не може да се каже, че това е неочаквана реакция, тъй като моята теория подкопава фундаменталните основи на Ложата“, казва Истад, който сам се явява масон от 10° степен.

Трудно за преглъщане

„Съдейки по всичко, особено трудно е да се преглътне това, че техните ритуали могат да произлизат от езическите ритуали, тъй като в Масонската ложа има редица свещеници, заемащи високи постове. Затова християнството не позволява да се постави на моята теория и на книгата печатът „Одобрено“.

Но съществуват толкова много сходни черти между масонството и древноскандинавските ритуали, че това едва ли може да бъде случайност“, казва Истад.

Според двете най-известни теории за възникването на масонството Ложата е възникнала в т.нар. хижи при строителството на катедрали в Средновековието или може да се направи паралел между рицарите тамплиери от времената на кръстоносните походи и съвременните масони.

Истад смята, че историята може да е била съвсем различна. Според неговото изследване произходът на ритуалите за прием в трите първи степени на днешното масонство съответства на три древнонорвежки ритуала за посвещаване на боговете Один, Тор и Фрейя.

Клетвата

„Ние изобщо не коментираме нашите ритуали, затова не коментираме и книги“, казва Хелге Квигстад (Helge Qvigstad) в отговор на Dagbladet. В Норвежкия масонски орден той отговаря за контактите с пресата.

„В Масонския орден няма единно мнение за изследванията на Истад, но най-важното за нас е това, че сме дали клетва да не разкриваме нашите ритуали“, казва той.

Тези ритуали по-рано са разкривани в няколко книги, по-конкретно книгата на Рогер Карстен Осе (Roger Karsten Aase) „Тайните на масоните отвътре“.

„Това нищо не означава. Повечето не разбират значението на ритуалите, докато сами не са преминали през тях“, казва Квигстад.

Morkadis

А какво се случва с тези, които са дали клетва, но след това са разкрили ритуалите?

„Рогер Осе беше изключен от нашите списъци. Какво ще се случи с Истад, все още не е обсъждано на висше ниво“, отговаря Квигстад.

Разбиране на риска

Арвид Истад все още не е получавал сигнали, че Масонската ложа се готви да предприема нещо по повод книгата му.

„Това, че са зачеркнали Осе от своите списъци, означава, че той е бил изключен. Това, че възнамеряват да обсъждат моята книга на висше ниво, не е нещо неочаквано за мен“, казва Истад.

„Макар че съм дал тази клетва, чувствам, че моето изследване е толкова важно за норвежкото общество и за масоните по цял свят, че просто не мога да премълча тези находки. Моята съвест и моят дълг са да покажа тези стари културни традиции и това е по-важно от моето отношение към Ложата. Освен това нашите убеждения и съвест са над заповедите на Ложата“, добавя той.

Истад е открил, че култът на предците и посвещението на боговете – такива като Фрейя, Тор и Один – в религията на викингите са заемали централно място. Когато синът стане член на рода, на десния му крак са обували кожена обувка.

„Когато масоните приемат в първа степен, на бъдещия свободен зидар също се обува обувка на бос крак“, казва Истад.

В епохата на викингите към костите на предците са се отнасяли като към нещо свещено. След като трупът бил изгарян, фрагменти от костите се съхранявали в гроба и се провеждали цяла редица ритуали. Когато младият човек се посвещавал на Фрейя, три пъти обикалял около гроба, а след това три пъти го прескачал. След което приближавал към стената зад гроба, където сключвал „свещен брачен съюз“ с Фрейя. Край стената той ставал свободен зидар и препасвали около кръста му колан от кожа от бик.

„При масоните на пода има килим и при обреда на посвещение днешните масони три пъти трябва да го заобиколят и три пъти да прескочат символите на килима“, казва Истад.

„Дори това, че масоните дават клетва под заплаха от кърваво наказание, може да се свърже с древноскандинавските ритуали. По онова време са били добре известни човешките жертвоприношения.

Истад добавя, че не възнамерява да нанася вреда на Масонската ложа, но иска да сподели своите открития и да покаже, че масоните са следователи на културни традиции. И му се струва, че това е много забавно.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.