Мистериозни звуци огласят езерото Йелоустоун

йелоустоунНационалният парк Йелоустоун е един от най-удивителните и магнетични не само в САЩ, но и в целия свят

От 1872 година, Йелоустоун е място, където огънят, скалите и водата съжителстват в удивителна симбиоза.

Още с влизането над входа се намира каменна арка с надпис „За полза и радост на хората“.

Един от най-удивителните феномени в националния парк Йелоустоун са енигматичните звуци, които милиони посетители се кълнат, че чуват в близост до едноименното езеро. Според посетителите, около бреговете на езерото Йелоустоун се чуват странни и необясними звуци, които се описват като звънене на телефон, звук от телефонни жици или рояци от пчели. Звукът постоянно променя мястото си и първоначално изглежда, че се чува от далеч, като в следващия момент се приближава и увеличава, докато усетите, че сякаш се намира точно над главите ви, след което намалява и се насочва в друга посока.


За първи път феноменът е описан през 1890 година от професорът по биология Едуин Линтън. Пет години по-късно Хирам М. Читенден също описва мистериозните звуци. Читенден е дипломиран инженер, построил множество мостове и пътища, сериозен човек, за който се предполага, че няма да вярва на недоказани и субективни теории. Но именно той е един от хората, които правят обществено достояние тази мистерия.

Звуците се появяват в близост до езерото Йелоустон, когато времето е ясно, с лек вятър или пълно безветрие и водите са спокойни, особено сутрин.

През 1930 година Ф.С. Марвин, директор на U.S. Weather Bureau описва явлението, като базира проучванията си върху изследванията на Глен Джеферсън, метеоролог в Йелоустоун, който също описва явлението.

Марвин отчита, че разликите в температурите не са необичайни за езерото Йелоустоун, където се наблюдават изменения при позиционирането на топлия и студения въздух над повърхността.

Той смята, че такива инверсии „могат да променят начина, по който въздухът влияе на звука“. Това може да доведе до звукови миражи, като далечни звукове от гейзери, птици или параходи изглежда, че се намират на близко разстояние.

Това обяснение звучи логично – като миражите за оазис в пустинята, които могат да „излъжат“ очите толкова майсторски, че да сме напълно убедени в истинността .

Друга теория, разработена от Стивън Форбс, също пише за странните звуци. Той има възможността да се запознае с феномена на същата експедиция, в която участва и Линтън.

Всъщност няма научно-обосновани публикации по темата за странните звуци, които се смята, че се чуват около езерото Йелоустоун – от свистене на птици, през „електричество“, до изригване на гейзер. Някой теории гласят, че това е въздушно ехо, но дори и това предположение не може да бъде категорично доказано на този етап.

инфо: chudesa.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.