Мумифициран аборт в египетски саркофаг

1

Египтолози от музея Фицуилям в Кеймбридж са открили мумифицирано помятане в малък дървен саркофаг, открит в Гиза през 1907 година.

Откритието е направено, след като учените провели компютърна томография на саркофака, датиран от 664–525 г. пр.н.е.

Саркофагът е малък, с размер на кутия за обувки. Изследователите очаквали, че вътре се намират органи на възрастен човек, извадени при мумификация. Плодът бил поставен грижливо в саркофага със скръстени на гърдите ръце. Учените смятат, че помятането е станало в 16–18-ата седмица от бременността, съобщава Telegraph.

Саркофагът е изработен от кедър. Макар че е пострадал с времето, върху него се виждат следи от изкусна резба. Плодът бил завит в платно, покрито с черна смола.

2

Първоначално учените провели рентгеново сканиране на саркофага, но то се оказало недостатъчно. След това специалистите се обърнали към колегите си от Кеймбриджкия университет за сканиране с компютърен томограф.

На снимките се различавали и петте пръста на всяка от ръцете. Изследователите не са забелязали аномалии в развитието на плода.

По-рано в гробницата на Тутанкамон също са открити два мумифицирани човешки плода, поставени в отделен саркофаг. Те са загинали на по-късен стадий – на 25-ата и 37-ата седмица от развитието. Смята се, че те са били дъщери на Тутанкамон.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.