Наблюдаваме пълно слънчево затъмнение и два звездопада през декември

pixabay.com

Слънчево затъмнение и два метеоритни потока – на Джеминидите и на Урсидите, ще бъдат значимите астрономически събития през месец декември, съобщи ТАСС.

Пълното затъмнение на Слънцето ще се състои на 14 декември. Максималната му фаза /1,025/ се очаква в 18:13 часа българско време. Тя ще е с продължителност 130 минути, предава БТА.

Лунната сянка ще се появи на Земята в 18:32 часа българско време в централната зона на Тихия океан в близост до Маркизките острови. Постепенно тя ще се премества на югоизток, увеличавайки размерите си. Тя ще пресече източната част на Тихия океан и в 18:00 часа ще засенчи територията на Чили. Движейки се на изток сянката ще премине през Андите и ще се окаже в Аржентина. Тук в 18:13 часа ще бъде наблюдавана най-голямата фаза на затъмнението.

През декември ще бъдат наблюдавани и два звездопада. Първият метеоритен поток ще бъде на Джеминидите с пик на активност в нощта на 15 декември. Следва този от 23 декември, когато максимална скорост ще достигнат метеорите от потока на Урсидите.

източник: novini.bg

Вижте още:

Ето как влияят фазите на Луната

Вижте как изглежда слънчево затъмнение от Космоса (видео)

Лунното затъмнение обърква емоциите, изкривява реалността

Къде е изчезнала Луната през 1110 г?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.