Най-горещите градове на света – цяло чудо е защо хората още стоят там

Град Вади Халфа. Снимка: wikipedia.org

Летните месеци превръщат някои градове на нашата планета в истински „филиали на ада“.

Да започнем с Вади Халфа, град, който се намира в северен Судан и представлява истинска изпепеляваща всичко живо пустиня. Средната годишна температура тук е само 27 градуса, но през лятото може да се увеличи до 48. Освен това общите валежи за годината не достигат дори 1 мм, което прави този град практически неподходящ за живот и следователно населението, което упорства да живее тук е само 15 хиляди души.

Снимка: pochivkablitz.bg

На следващо място е малкото селище Далол в Етиопия. Тук температурата никога не пада под 30, а през лятото достига 47 градуса, което прави Далол най-горещото селище на нашата планета.

Това обаче не пречи на екстремните туристи да идват тук заради великолепните гледки към солените образувания и гейзерите, от които има невероятно количество.

Снимка: pochivkablitz.bg

Град Азизия в Либия също се гордее с високи температури, например през 1922 г. той е регистрирал 58 градуса по Целзий, а средната температура през лятото се задържа на около 50, и това въпреки факта, че количеството на валежите за цялата година в този град е не повече от 250 милиметра.

Снимка: pochivkablitz.bg

Друг шампион на нашата планета е пустинята Деште Лют в Иран. Тя е напълно необитаема и това не е изненадващо, защото температурата на пясъчната повърхност тук достига 70 градуса, което е неподходящо не само за обитаване от човека, но и за по-голямата част от живите същества на Земята, познати на науката.

Снимка: pochivkablitz.bg

И накрая, за мястото с красноречиво име – Долината на смъртта, която е с най-суровият климат в целия САЩ. През 1913 г. тук е регистрирана температура от 57 градуса по Целзий, което е абсолютен рекорд за Западното полукълбо. Дори сега през лятото термометърът тук рядко пада под 45 градуса.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Вижте най-високите хора на света

Това са някои от най-мистичните места в света

Къде ли не живеят хората: Най-странните селища в света

10-те най-мрачни града в света или къде слънце не огрява

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.