Най-добрият начин да разпознаем емоциите на другите

лице

Обикновено хората отделят твърде много внимание на лицето, когато се опитват да разгадаят емоциите на другите. Но ново изследване по проблема откри, че емоциите се разпознават по-лесно, когато не се концентрирате върху лицето на човека до вас.

Емпатията или споделеното чувстване е по-силна, когато хората се концентрират върху слушането, отколкото върху гледането, са показали резултатите от експерименти с над 1800 души. Вероятната причина за това е, че хората се справят по-добре с криенето на емоциите от лицата си, но не успяват да го направят с гласовете си.

“Социалните и биологическите науки през годините демонстрираха дълбокото желание на хората да се свързват с другите. Това идентифицира и различните начини, които хората имат, за да различат емоциите и намеренията на другите. Но въпреки наличието на желание и умение, хората често просто не успяват да разчетат емоциите на другите правилно,” обяснява д-р Краус, водещият автор на изследването.

“Нашето изследване предлага да не се концентрирате върху комбинация от гласови и лицеви черти и моменти”, допълва той. “Една от причините е, че това е твърде сложна задача за изпълнение”.

По време на тестовете участниците са били помолени да се опитат да съчувстват на други хора. Понякога участниците са наблюдавали и слушали, а понякога само са наблюдавали или само са слушали. Отново и отново изолираното слушане се е оказало най-точният начин да определите как се чувства някой до вас.

“Гласът притежава много голяма част от съдържанието, което е необходимо за да се доловят вътрешните състояние на другите с точност”.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.